Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - HAGYMAMÁRTÁSOK 1.

2017.01.24

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Bordeaux-i hagymamártás (Sauce bordelaise)
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 4 dkg (2 ek.) liszt, 2 közepes lereszelt hagyma, 0,5 l csontlé, 1 dl vörösbor, só, bors.

Elkészítése:
Olvasztott vajban pároljuk rózsaszínre a hagymát, szórjuk meg a liszttel, pár percig kevergessük, míg kissé megpirul. Engedjük fel csontlével és a borral. Állandóan kevergessük, hogy csomómentesen sűrűsödjék be. Sózzuk, ha szükséges (a csontlé sós), borsozzuk. Lassú tűzön forraljuk fel.
Mártásos csészében kínáljuk, pl. marhasülthöz.

Fehér hagymamártás
Hozzávalók:
25 dkg vöröshagyma, só, 8 dkg vaj, 2,5 dl besamelmártás, 1 késhegynyi bors, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A hagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. Forró, sós vízben pár percig forralom, majd leszűröm. 5 dkg vajat megolvasztok, beleteszem a hagymát, és kis ideig lassú tűzön, fedő alatt párolom, de vigyázok, nehogy megbarnuljon. Azután hozzáadom a besamelmártást. (Ha túl sűrű, egy kis tejjel hígítom.) Sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezem. Fedővel letakarva, lassú tűzön párolom, hogy jól besűrűsödjön. Ezután szitán áttöröm, hozzáadom a tejszínt, felforrósítom, majd a tűzről levéve tálalás előtt kis darabokban belekeverem a maradék vajat.
Különféle báránysültek egyik legfinomabb kiegészítője.

Hagymamártás 01.
Elkészítése:
Személyenként 20 dkg vöröshagymát kockára aprítunk, és üveges pároljuk, felengedjük csontlével, és egészen puhára főzzük. Áttörjük vagy turmixoljuk. 1 dl tejföllel, 1 kiskanál mustárral, 1 mokkáskanál liszttel, sóval, borssal elkeverjük, felforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
A MÁRTÁSOK LEXIKONJA - A HAGYMAMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.