Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - A NARANCS ÉS NARANCSOS MÁRTÁSOK 2.

2017.01.09

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Cumberland mártás 4. (hideg - Sauce Cumberland)
Hozzávalók:
20 dkg ribizlizselé, 1 dl vörös bor, 1 dl portói bor, 2 dkg angol vagy francia mustár, 1 narancs, 1 citrom.

A narancs és a citrom külső vékony héját egészen finom metéltre vágjuk, és vízben puhára főzzük. (A belső fehér rész ne maradjon rajta.). A ribizlizseléhez hozzácsavarjuk a narancs és citrom levét, mustárt, Cayenne borsot adunk hozzá, felhígítjuk a vörös, és portói borral s habverővel simára keverjük. Végül a megfőtt narancshéjat is belekeverjük.
Hideg vagy meleg angolos őzgerinchez, nyúlgerinchez vagy más vadhúsokhoz külön tálaljuk.

Földiszeder-narancsmártás
(Kb. 6 adag)
2 teáskanál étkezési keményítőt 125 ml (1/8 I) narancslével elkeverünk. 75 ml portói bort 2-3 teáskanál cukrot adunk hozzá, összekeverjük és lefedve. 700 W-tal 3-4 perc alatt forrásba hozzuk. átkeverjük, őrölt gyömbérrel ízesítjük. 250 g földiszedret átválogatunk, óvatosan megmossuk, a mártásba tesszük és lefedve. 700 W-tal kb. 2, 1/2-3 percig főzzük, óvatosan megkeverjük. őrölt gyömbérrel. cukorral ízesítjük. hűlni hagyjuk.
Ötlet:
A földiszeder-narancsmártást szárnyas máj pástétom hideg vad- vagy marhahús mellé tálaljuk.

Mustármártás ínyenceknek
Hozzávalók:
1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál mustár, 1 narancs leve és fél narancs reszelt héja, 1 dl vörösbor, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 teáskanál zsemlemorzsa, csipetnyi cukor, só és törött fehér bors, ízlés szerint

Az összes hozzávalót összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a narancs belső, fehér héjából ne kerüljön bele, mert a mártás keserűvé válik!
Jól behűtve fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
A MÁRTÁSOK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.