Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSMÁRTÁSOK - NARANCSOS MÁRTÁSOK 5.

2019.05.03

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Narancsmártás 08.
Hozzávalók:
100%-os narancslé, rizsliszt, tejföl Elkészítés:
Forrald fel a narancslevet, habard be kevés keményítővel és tejföllel.
Grillezett lazachoz, párolt rizshez nagyon finom.

Narancsmártás 09.
Egy teflonlábasba tesszük a cukrot, ráöntjük a citrom levét, erős lángon barnára pirítjuk, felöntjük a leszűrt húslével, a húslevessel és 4 db narancs átszűrt levével, valamint a borral. Erős tűzön mézsűrűségűre bepároljuk. Közben 1-2 narancs vékonyan lehántott héját, vékony csíkokra vágjuk és forró vízben kb. 5 percig főzzük.
Ha a mártás kellő sűrűségű átforrósítjuk benne a narancshéjat, adunk hozzá egy kevés vajat, vagy margarint és a brandyt, vagy narancslikőrt.

Narancsmártás 10.
Hozzávalók:
100 g méz, 2 narancs héja és leve, 150 g pezsgő

Elkészítése:

A mártáshoz a mézet egy edényben addig forraljuk, míg barnulni nem kezd. Közben a narancshéjat gyufaszálra vágjuk, és a forrásban lévő mézhez adjuk. Fél percig együtt forraljuk, majd ebbe az alapba öntjük a narancs levét a pezsgővel együtt, és addig forraljuk, míg állaga mártás sűrűségű nem lesz.

Narancsos almamártás
Hozzávalók:
3 savanyú alma, 0, 5 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só és cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj (lehet cukrozott, szárított is), 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítése:

Az almát megtisztítom és kicsumázom, majd lereszelem. Saját levében, fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg szárazzá válik, majd ráöntöm a narancslevet, a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés sóval és csipetnyi cukorral ízesítem, és éppen csak egyet forralok rajta.
Ezután belekeverem az ecetes tormát, és melegen kínálom süt csirkéhez.

Narancsos ribizlimártás
Hozzávalók:
20 dkg ribizlizselé vagy - lekvár, 1 dl vörösbor, 1-1 narancs és citrom, 2 dkg mustár

Elkészítése:

A gyümölcsök héját lereszeljük és hozzáadjuk a zseléhez, amelybe belekeverjük a vörösbort és a gyümölcsök levét is. A végén kerül bele a mustár, melynek mennyiségét ízlésünktől függően csökkenthetjük vagy növelhetjük.
Habverővel kevergetve felforraljuk, mártássűrűségűre besűrítjük, majd forrón üvegekbe rakjuk.

Vörös áfonya-narancsszósz
Hozzávalók 4 személyre:
2 pohár vörös áfonya, 2 teáskanál narancshéj, 3 pohár narancslé, 3 pohár cukor, 1 ek keményítő, 1 ek narancslé.

Elkészítése:
Tegyük egy nagy edénybe az áfonyát, a cukrot, a narancslevet és a narancshéjat. Főzzük 5 percig. Keverjük ki a keményítőt a maradék narancs levével, sűrítsük be az áfonyaszószt.
Tálalásig tegyük hűtőbe.
Köretként húsok mellé kiváló.

 
Forrás:
A MÁRTÁSOK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.