Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - SÓSKAMÁRTÁSOK 1

2018.10.05

A MÁRTÁSOK KÖÜNYVE

Mazsolás sóskamártás
Hozzávalók:
50 dkg sóska, 10 dkg mazsola, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, 1 teáskanál liszt, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A sóskát megmosom, lecsöpögtetem, és megtisztítom a vastagabb ereitől.
A megmelegített vajon addig párolom kis lángon, fedő alatt, amíg összeesik. Ekkor turmixgépben pépesre forgatom, majd a lábosba visszaöntve, ráöntöm a tejszín felét. Hozzá adom, a leszárazott és megmosott mazsolát, és addig forralom, amíg a mazsolaszemek megduzzadnak. Közben a lisztet simára keverem a maradék tejszínnel, és folytonos keverés közben behabarom vele a mártást.
Sóval és cukorral ízesítve forrón kínálom főtt vagy sült hús mellé.

Sóskamártás 01.
Elkészítése:
Vegyünk hat személyre egy jó marék szép, tiszta sóskát, vagdaljuk meg vágókéssel jó apróra, tegyünk egy literes lábasba egy diónyi zsírt, mely, ha forr, öntsünk bele egy jó fakanál lisztet; pirítsuk meg szép gyenge pirosra, aztán tegyük bele, a fentebb leirt apróra vágott sóskát. Keverjük jól össze a rántással, és később lassanként öntsünk közé forró vizet, annyit, hogy olyan híg legyen, mint a rendes mártás.
Tegyünk bele sót, és egy negyedóráig főzzük.
(Ha finomabban akarjuk készíteni, át is törhetjük szitán; sőt ha csomós talál lenni, okvetlenül át kell törni; de ha szép sima, akkor ezen eljárás szükségtelen.)

Sóskamártás 02.
Hozzávalók:
25 dkg sóska, 1 húsleveskocka, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor és só.

Elkészítése:
A megmosott és lecsurgatott sóskát nagyon vékony csíkokra összevágom, majd a felforrósított olajon megpirítom. Ráöntök 2 dl vizet, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, végül a liszttel simára kevert 1 dl vízzel meg a tejföllel behabarva, jól összekeverem és felforralom.
Ezután cukorral és kevés sóval ízesítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁS LEXIKON - SÓSKAMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.