Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÓSKAMÁRTÁSOK 2

2019.06.17

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Sóskamártás 03.
Hozzávalók:
1 kg sóska, 2 fej salotta hagyma (apró hagyma), 1 liter húsleves (leveskockából), 8 evőkanál fehérbor, 7 evőkanál száraz vermut, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, só, fehér bors.

Elkészítése:
A sóskát alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk, szitán jól lecsöpögtetjük.
Fő erét is eltávolítjuk, a leveleket csíkokra vágjuk.
A salottát megtisztítjuk, és kockára vágjuk.
A levest széles lapos edénybe öntjük, és hozzáadjuk a bort, a vermutot és a hagymakockákat.
Erős tűzön addig forraljuk, amíg a folyadék kezd szirupossá sűrűsödni.
Ezután hozzáadjuk a Tejfölt, és a tejszínt, és az egészet sűrűre forraljuk.
Ekkor beletesszük a sóskát, elkeverjük a mártásban, de csak fél percig főzzük együtt.
A mártást a tűzről lehúzzuk, és a vajat darabokban hozzáadjuk, közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük.
Citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
Ez a mártás jó kísérője a párolt vagy gőzölt halnak, különösen jól illik a lazachoz!

Sóskamártás 04.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sóska, 6 dkg vaj, 1-2 evőkanál liszt, kevés citromlé, 1-2 csésze húsleves, só, bors, csipetnyi darált szerecsendió

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott sóskát ledaráljuk.
A forró vajban megforgatjuk, rászórunk 1-2 kanál lisztet, sózzuk, borsozzuk, citromlét csepegtetünk bele, megszórjuk szerecsendióval, feleresztjük húslevessel, megrotyogtatjuk és állandó keverés közben, mártássűrűségűre főzzük, és szitán áttörjük.
Főtt hús vagy tűzdelt, egyben sütött hús mellé igen finom.
A kész sóskamártásba 4 tojássárgáját, két egész tojást, két kanál tejszínt keverhetünk és kivajazott formába téve, forró vízgőzben finom pudingot is készíthetünk belőle.

Sóskamártás 05.
Hozzávalók:
1/2 kg sóska, kevés liszt, zsír, cukor, tej, 2-3 dl tejfel.

Elkészítése:
A tisztított sóskát megvagdaljuk.
Egy kevés forró zsírban fedő alatt megpároljuk, jól elkeverjük.
Ha a levét elfőtte, liszttel meghintjük, kavargatjuk.
Sóval és egy kevés cukorral ízesítjük.
Azután hozzáöntjük a tejfölt és egy kevés tejet. Állandó kavargatás mellett felfőzzük.
Mindenféle főtt húshoz jó.
Népi megfigyelés, hogy a vadsóska sokkal ízesebb, mint a kertben termett.
Apróbb levelű, sötétebb, több benne a vitamin és nagyobb a vastartalma.

Sóskamártás 06.
Hozzávalók:
40 dkg sóskapüré vagy 60 dkg friss sóska, 2 dl tejföl, 8 dkg liszt, 2 ek étolaj, só, édesítőszer

Elkészítése:
A sóskát az olajon megpároljuk, majd ha a friss sóska péppé esik össze, felengedjük vízzel, megsózzuk.
Tejfölös habarással sűrítjük, jól kiforraljuk.
Édesítőszerrel édesítjük.
A gyorsfagyasztott sóskát nem kell olajon párolni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁSOK LEXIKONJA - SÓSKAMÁRTÁS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.