Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - TOJÁSMÁRTÁSOK 2.

2018.09.18

MÁRTÁSOK KÖNYVE

Bajor tojásmártás 02.
Hozzávalók:
4 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 evőkanál borecet, só Elkészítés:
Egy porcelántálban a tojásokat simára keverjük a liszttel, a borecettel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd amikor a vaj hólyagosodni kezd, gyorsan elkeverjük az ecetet a tojásos krémben, melyet a lábaskába öntünk. Nagyon lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, krémsűrűségűre főzzük.
Azonnal, tehát még forrón is kínálhatjuk párolt zöldséghez, főtt halhoz, bevert tojáshoz, de jól záródó befőttes üvegben, a hűtőszekrényben napokig eláll.
Hidegen is finom!

Édes tojásmártás
Elkészítés:
Végy hozzá 2 tojást és további 2 sárgáját, 15 dkg cukrot, 3 dl száraz fehérbort, egy fél citromot és sót. A citrom levét nyomd ki és tedd félre. Egy hibátlan lábasba üsd fel a tojásokat, add hozzá a két sárgáját, egy kis sót, meg a cukrot, s ezt jól keverd el. Majd töltsd hozzá a bort, tedd bele a citrom héját, s miközben habverővel folyamatosan kevered, nagyon lassan melegítsd. (Nem szabad felforrnia!)
Ha besűrűsödött, a citromhéjat vedd ki és keverd bele a citrom levét.

Kapros tojásmártás
Hozzávalók:
15 dkg margarin, 6 keményre főtt tojás, 1 csomó friss kapor, 1-2 evőkanál citromlé, 2 dl tejföl, só, őrölt bors. Elkészítés:
A margarint szobahőmérsékleten annyira felengedjük, hogy jól keverhető legyen, beletesszük az egészen apróra vágott főtt tojásokat, a finomra metélt kaprot - szárítottat ne használjunk -, sóval, borssal, citromlével fűszerezzük, s annyi tejfölt tegyünk bele, hogy kikeverve a sós keksszel mártogatható legyen, de ne csöppenjen le.

Forrás:
MÁRTÁSOK KÖNYVE - TOJÁSMÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.