Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁRTÁSOK KÖNYVE - TOJÁSMÁRTÁSOK 3.

2018.11.07

A MÁRTÁSOK KÖNYVE

Pezsgős tojásmártás
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl pezsgő, 4 tojás, só, bors, szarvasgombapor Elkészítése:
A vajon világosra megpirítjuk a lisztet, felengedjük a pezsgővel, és erőteljes mozdulatokkal simára eldolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, szarvasgombaporral ízesítjük, hagyjuk kissé kihűlni. Egyenként belekeverjük a tojássárgákat, végül az egy csipet sóval kemény habbá vert tojások fehérjét. Párolt zöldségekhez, főtt halakhoz, húsokhoz, nyers gombasalátához kínáljuk.
A szarvasgombaport közönséges gombaporral is helyettesíthetjük.

Pikáns tojásmártás
Hozzávalók 6 személyre:
2 kemény tojás sárgája, 1 csipet sáfrány, 1 csipet currypor, 1 kk. zúzott borókabogyó, kevés pirospaprika, 2,5 cl borecet, 2,5 cl olívaolaj, só, bors Elkészítése:
Egy kis lábasban összekeverjük az olajat, a fűszereket, a sót és a borsot.
Hozzáadjuk az összetört tojássárgát, végül cseppenként az olajat, és miközben folyamatosan kavarjuk.

Tejszínes tojásmártás
Hozzávalók 4 személy részére:
3 tojássárgája, 2.5 dl tejszín (vagy dobozos tej), kevés fehérbor (esetleg hal- vagy zöldséglé), ízlés szerint só, bors. Elkészítése:
Egy 16 cm átmérőjű edényben összekeverjük a tojássárgáját a tejszínnel (habverővel vagy kézi habverővel). Közben közepes hőfokon lassan fölforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve beleöntjük a fehérbort (vagy más folyadékot), míg a mártás eléri a megfelelő sűrűséget.
Végül sóval, borssal ízesítjük.
Keverés után már ne forraljuk, mert a tojássárgája összefut!
Ez a könnyű mártás jól illik hideg és meleg húsokhoz, de zöldségekhez és halakhoz is nagyon finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁRTÁS LEXIKON - TOJÁSOS MÁRTÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.