Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - A SAJTOS TÉSZTÁK ÉS NÉHÁNY MÁS 3.

2016.10.17

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

HAGYMALEVES KÉTFÉLE SAJTTAL
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl fehérbor,1 l szűrt húsleves (leveskockából is lehet), 4 kisebb szelet kenyér, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, őrölt bors, 4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítése:
A szép, ízes vörös-hagyma igazi szezonja a tél. Ekkor könnyebben jut eszünkbe, hogy ne csak hagyományos ízesítőként használjuk, hanem önálló ételként is. Már a magyar vöröshagyma messze földön híres zamata is erre csábít. A hagymát megtisztítjuk, kb. félcentis kockákra vágjuk, majd az olaj és az olvasztott vaj keverékében közepes lángon kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Ekkor a liszttel meghintjük. 1 percig együtt sütjük, azután a borral és a levessel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, és néha megkeverjük, mert könnyen leég. Kis lángon 20 percig főzzük. Közben a kenyeret egycentis kockákra vágjuk, sütőben megpirítjuk, mélytányérokba elosztjuk, és a trappista sajttal összekeverjük. A forró levest megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A tányérokba merjük és a tetejére reszelt parmezánt szórunk.

HANSÁGI GÖNGYÖLT BORJÚSZELET
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb, só, 4 dkg gépsonka, 8 dkg trappista sajt, 8 dkg liszt, 1 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj

Elkészítés:
A borjúhúsból, 4 szeletet levágok, vékonyra kiverem, megsózom. A szeletek tetejére 1 szelet sonkát, erre egy szelet sajtot teszek, és szorosan összetekerem, esetleg hústűvel összetűzöm. Lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatom, és bő zsírban, lassú tűzön készre sütöm.
Hasábburgonyával párolt rizzsel és rozmaringos kukoricamártással tálalom.

HAWAII BAGETT
Hozzávalók:
1 bagett (kb. 80 cm), 10 dkg vaj, 30 dkg sajt (trappista, eidami, Gouda) szeletben, 1 doboz szeletelt ananász (nettó 340 g), 25 dkg főtt sonka vékony szeletekben, koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítése:
A kenyeret hosszában félbevágjuk, a feleket négyfelé szeljük, megvajazzuk. A sajtot kéregtelenítjük. A lecsepegtetett ananászkarikákat félbe-, ha vastagabb, négy felé vágjuk, a vajazott kenyereket először sonkával, majd ananásszal, végül sajttal takarjuk be.
A megrakott kenyérszeleteket 10 percig 200 fokon sütjük, majd tálra rendezve minden szeletre cseresznyét teszünk.

HOLLAND SAJTSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
4 dl kefir, 2 csokor piros retek, 10 dkg trappista sajt, 2 db savanykás alma, 2 db héjában főtt burgonya, 1 fej lila hagyma, 1 ek mustár, 1 tk Só, 1 mk törött fehér bors

Elkészítés:
A kefirben elkeverjük a mustárt, a sót és a borsot. A megtisztított hagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, és ugyancsak a mártásba keverjük. A meghámozott burgonyát a megmosott, kicsumázott héjas almával meg a tisztított, héjas retekkel együtt nagyon vékony csíkokra vágjuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba. Ezután beletesszük a sajtot, amit szintén vékonyan felcsíkozunk, majd a salátástálat befedjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Tálalás előtt óvatosan felkeverjük, pirított barna kenyér- vagy korpás kenyér-szeletekkel kínáljuk.
Finomra vágott friss kaporral is ízesíthetjük.

HORTOBÁGYI PALACSINTA
Hozzávalók 5 személyre:
20 db sós palacsinta, 0,5 kg szürke-marha borjúcomb, egy kb. 0,5 kg-os csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, 1 paradicsom, 1 enyhén csípős zöldpaprika, 1/2 csokor petrezselyem, 2-3 dkg só, 2 vöröshagyma, 2-3 dkg őrölt pirospaprika, kevés őrölt bors, 20 dkg trappista sajt reszelék

Elkészítése:
A borjúcombot kisebb kockákra összevágjuk, és paprikást főzünk belőle. Ugyanígy a csirkéből is csirkepaprikást készítünk, majd teljesen kicsontozzuk a csirkehúst. Kb. 3-as lukú húsdarálón mind a borjú, mind a csirkehúst ledaráljuk és összekeverjük.
Serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a darált húst. Kb. 10-15 percig, kavargatva sütjük, fűszerezzük, és a végén hozzákeverjük az apróra vágott zöldpetrezselymet. Mikor a töltelék már langyosra hűlt, egyenletesen elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Henger alakúra formázzuk, két végét benyomjuk. A palacsintákat egy vagy két tűzálló tálban szorosan egymás mellé helyezzük. Tetejüket tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a reszelt sajt egy részét, és forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Mikor a sütőből kivesszük, a maradék reszelt rajtot is a palacsintákra szórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - TÉSZTÁK SAJTTAL
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.