Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - A SAJTOS TÉSZTÁK ÉS NÉHÁNY MÁS 7.

2016.11.15

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

MEXIKÓI HOT DOG
Hozzávalók 8 személyre:
25 dkg kész lecsó, 1 felvert tojás, só, 2 ek zsemlemorzsa, 1/2 teáskanál chili por, 40 dkg darált marhaszínhús, 4 pár bőrös virsli, 8 db, a virslinél kissé hosszabb, félbevágott és megpirított péksütemény (kalács vagy francia kenyér), 8 dkg reszelt trappista sajt, 2 ek mustár, 2 ek ketchup

Elkészítése:
A lecsót egy keverőtálba tesszük, hozzáöntjük a tojást, rászórjuk a zsemlemorzsát és a chili port, majd megsózzuk. Végül hozzáadjuk a darált marhahúst, és alaposan összedolgozzuk. Egy-egy virslire 1/8 résznyi húsmasszát halmozunk, kikent teflonserpenyőbe tesszük húsos oldalukkal lefelé, majd 5 percnyi sütés után megfordítjuk, és további 4 percig sütjük. Fél péksüteményre helyezzük egy húsos virslit, majd rákenünk a mustárból és a ketchupből, végül rászórjuk a reszelt sajtot, és a péksütemény másik felét rányomjuk.
Száraz fehérborral vagy sörrel fogyasztjuk.

MILÁNÓI MAKARÓNI LISZT- ÉS TEJCUKOR ÉRZÉKENYEKNEK
Hozzávalók:
30-40 dkg darált hús, 30 dkg trappista sajt, 10 15 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 ek napraforgó olaj, 1 kis konzerv paradicsompüré, só, szerecsendió reszelve, fűszer paprika, 30 dkg FE-Mini csőtészta, bors, ételízesítő

Elkészítése:
A hagymát összevágjuk, az olajon megfonnyasszuk, megsózzuk, beletesszük a fűszereket, a paradicsompürét, a húst és a felszeletelt gombát. Puhára pároljuk. Egy fazék sós vízben megfőzzük a csőtésztát. Mikor a tészta is elkészült, egy tűzálló tálban rétegesen lerakjuk. Először a húst, utána a tésztát és a sajtot. A tetejére sajt kerüljön.
Addig sütjük, míg piros nem lesz a teteje.

MILÁNÓI PALACSINTA
Hozzávalók:
12-13 db sós palacsinta, 1 üveg Milánói húsos vagy gombás szósz, 15 dkg reszelt trappista sajt, 1 cs. apróra szelt bazsalikom, 1/2 kg sertés darált hús, só, bors

Elkészítése: A palacsintákat kisütjük. A darált húst 1-2 dl olajon megpároljuk. Adunk hozzá sót, borsot, és a bazsalikom levelet. Utána adjuk hozzá a Milánói szószt, de előbb a mártásból félre rakunk 3-4 kanálra valót. A húst ezzel a mártással készre pároljuk és levesszük a tűzről. Hozzáadunk 5-6 dkg reszelt sajtot, és jól elkeverjük. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, és sorba egymás alá rakjuk a tepsibe. (Egy kisebb tepsi elég.) Megkenjük a félre tett 3-4 kanál szósszal és bőven meghintjük reszelt sajttal. Csak addig rakjuk vissza a sütőbe, ameddig a sajt ráolvad.
Egy személyre 2 palacsintát adunk.

MIMÓZA TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 4 közepes savanykás alma, 15 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl vagy kefir, 1 citrom leve, só, fehér bors, tálaláshoz salátalevelek

Elkészítése:
A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével. Adjuk hozzá a lereszelt (szintén durva reszelőn) sajtot, a majonézt, a tejfölt, és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
A hagymát karikázzuk fel, locsoljuk meg a maradék citromlével. 4 tojást karikázzunk fel, a másik kettő fehérjéjét reszeljük le és adjuk a sajtos krémhez. A sárgákat tegyük félre. A tálat béleljük ki salátalevelekkel, simítsuk bele a krém egyharmad részét, rakjuk meg a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismételjük meg a rétegezést. A félretett tojássárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére - ettől lesz igazi mimóza.
Takarjuk be alufóliával, és 1-2 órára hűtsük be. Jól illik a sonkához, de önállóan is finom.

MUSTOS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 30 dkg fehér szőlő, 1 dl frissen préselt must, 20 dkg trappista sajt egy darabban, 2 dl tejszín, 2 tyúkhúsleves-kocka, 4 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt gyömbér (vagy gyömbérpor), 1 evőkanál finomliszt

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzöm, és meghámozva vékony karikákra vágom. Akkora tepsit készítek elő, amekkorába csak egy ujjnyi magasan fér a burgonya. A főtt burgonyát beleterítem és megsózom. A szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem és rászórom a burgonyára, illetve kicsit bele is nyomkodom. A tojásokat szétválasztom. A sárgákat kevés sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel és gyömbérporral kikeverem, majd felengedem a tejszínnel és a musttal, amiben előzőleg elkevertem a lisztet és a megtisztított, zúzott fokhagymát. A húsleveskockákat fél dl vízben feloldom és hozzáöntöm a fűszeres-tojásos tejszínhez. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verek, és óvatosan összekeverem a tojásos-tejszínes mártással. A burgonyára rárakom a hajszálvékony szeletekre vágott sajtot és rákenem a tojáshabos masszát. Fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm közepes lángon, amíg szép piros-barna nem lesz a teteje.
Különleges ízű, finom étel!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - TÉSZTÁK SAJTTAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.