Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - A SAJTOS TÉSZTÁK ÉS NÉHÁNY MÁS 8.

2016.11.30

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

NORMANN HAGYMAKRÉM-LEVES
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg vöröshagyma, 4 dl húsleves (kockából is készülhet), 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 piros színű csöves paprika, 4 dkg Gouda, eidami vagy trappista sajt, 3 szál friss, vagy 1/2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, só, fehér bors

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymakockát a vaj- vagy a margarinforgácsokkal együtt speciális műanyag vagy üvegtálba tesszük, és mikrohullámú készülékbe toljuk. Az edényt saját tetejével vagy mikrohullámú fóliával lefedjük, és a hagymakockát 600 watt teljesítményen 5 percig pároljuk. Közben a levest tűzhelyen felforraljuk. A paprikát vékonyan felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük. A friss kakukkfüvet megmossuk, lerázzuk, és leveleit lecsipkedjük. A párolt hagymát összetörjük vagy pürésítjük, majd a paprikával együtt a forró levesbe tesszük. A kakukkfű felével, és ha szükséges, sóval, fehér borssal ízesítjük. A levest adagonként porceláncsészékbe merjük, és 1-1 evőkanál reszelt sajttal gazdagítjuk. Visszatesszük a mikrohullámú készülékbe, és a sajtot 20 másodperc alatt megolvasztjuk. A félretett kakukkfűvel megszórva, toast kenyérrel kínáljuk.
Ínyencek 1-1 cikk almát is párolhatnak a hagymalevesben.

OLASZ RAKOTT TÉSZTA
Hozzávalók:
50 dkg darált hús, 20 dkg gomba, 20 dkg császárszalonna, 1 flakon ketchup, 20 dkg trappista sajt, 1 csomag makaróni tészta

Elkészítése:
Az apróra vágott császárszalonnát meg pirítjuk. Hozzá adjuk a gombát és megpároljuk saját levében. Hozzá adjuk a darált húst a ketchupot és összeforraljuk. Félretesszük. A tésztát apróra törjük és kifőzzük. Közepes tepsit ki zsírozunk, a tészta felét az aljába terítjük, erre kerül a darált húsos töltelék. A maradék tésztát a töltelék tetejére terítjük és megszórjuk reszelt sajttal.
Sütőben fél órát sütjük 300. C fokon.

OLASZ SPENÓTGOMBÓC
Hozzávalók:
50 dkg friss spenót, 15 dkg trappista sajt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, só, bors

Elkészítése:
A gondosan megmosott, megtisztított leveleket sós vízben főzzük meg. Ha puha, nyomkodjuk ki alaposan, és kihűlés után pépesítsük (daráljuk vagy turmixoljuk meg). Adjunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, a felvert egész tojást, sót, borsot, majd a liszttel jól dolgozzuk ki. A masszából formáljunk kis gombócokat, és főzzük ki lobogva forró, bő sós vízben. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal emeljük ki, csöpögtessük le.
Rakjuk előmelegített jénai tálba, locsoljuk meg olvasztott vajjal, hintsük a tetejére a maradék reszelt sajtot, és azonnal tálaljuk.

OLASZ TÉSZTA
Hozzávalók 6 fő részére:
1 csomag rövid-metélt tészta, 1 db közepes cukkíni, 3 dl tejszín, 20-25 dkg gépsonka, 1 evőkanál morzsolt oregánó, 2 db paradicsom, 15-20 dkg reszelt sajt (trappista, óvári vagy bármilyen reszelhető sajt), só ízlés szerint, 0,5 dl étolaj

Elkészítése:
Megfőzitek a tésztát sós étolajos vízben és félrerakjátok későbbre.
A cukkinit és a gépsonkát felkockázzuk kb. 1cm darabokra, és a tejszínbe keveritek az oregánóval és a sóval, majd felteszitek főni közepes lángon vigyázva, nehogy odaégjen vagy kifusson. Közben a paradicsomot feldaraboljátok 2-3 cm-s darabokra.
A megfőtt tésztát és a tejszínes - cukkinis - sonkás anyagot valamint a nyers paradicsom darabokat összekeveritek egymással, majd kivajazott tűzálló tálba teszitek.
Tetejére reszelt sajtot szórjatok, és előmelegített sütőben addig sütitek, míg a sajt aranysárgára nem pirul.

OREGÁNÓS SÜTEMÉNY
Hozzávalók - A tésztához:
23 dkg finomliszt, 11 dkg vaj, egy csipet só.
A töltelékhez:
23 dkg krémsajt, 20 dkg paradicsompüré, 11 dkg vékonyra szeletelt trappista sajt, 1 felszeletelt zöldpaprika, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kisebb fej vöröshagyma felszeletelve, 2 + 1 tojás, 2 evőkanál petrezselyem, 2 evőkanál aprított oregánó, 5 dkg kimagozott, aprított olajbogyó, 1 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, fekete bors

Elkészítése:
A lisztet a sóval keverjük el, gyúrjuk össze a vajjal, majd annyi vizet adjunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy kivajazott tepsit. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A töltelékhez keverjük össze a krémsajtot, a parmezánt, a 2 felvert tojást, a vöröshagymát, a petrezselymet és a fekete borsot.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd pirítsuk benne a fokhagymát és az oregánót, majd keverjük hozzá a paradicsompürét és az olívát.
A sajtkrém felét kenjük a kinyújtott tésztára, azt fedjük be trappista szeletekkel, majd arra kenjünk a paradicsomos krémből és fedjük be a zöldpaprikával. A rétegezést ismételjük meg.
A tészta másik felét nyújtsuk ki, és fedjük le vele a tölteléket. A széleit nyomkodjuk le. A tészta tetejét kenjük be a felvert tojással, és villával jól szurkáljuk meg a tetejét. Kb. 30-40 percig kell sütni egyenletes melegben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - TÉSZTÁK SAJTTAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.