Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - A SAJTOS TÉSZTÁK ÉS NÉHÁNY MÁS IS 2.

2016.07.12

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

HAGYMALEVES KÉTFÉLE SAJTTAL
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl fehérbor,1 l szűrt húsleves (leveskockából is lehet), 4 kisebb szelet kenyér, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, őrölt bors, 4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítése:
A szép, ízes vörös-hagyma igazi szezonja a tél. Ekkor könnyebben jut eszünkbe, hogy ne csak hagyományos ízesítőként használjuk, hanem önálló ételként is. Már a magyar vöröshagyma messze földön híres zamata is erre csábít. A hagymát megtisztítjuk, kb. félcentis kockákra vágjuk, majd az olaj és az olvasztott vaj keverékében közepes lángon kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Ekkor a liszttel meghintjük. 1 percig együtt sütjük, azután a borral és a levessel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, és néha megkeverjük, mert könnyen leég. Kis lángon 20 percig főzzük. Közben a kenyeret egycentis kockákra vágjuk, sütőben megpirítjuk, mélytányérokba elosztjuk, és a trappista sajttal összekeverjük. A forró levest megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A tányérokba merjük és a tetejére reszelt parmezánt szórunk.

HANSÁGI GÖNGYÖLT BORJÚSZELET
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb, só, 4 dkg gépsonka, 8 dkg trappista sajt, 8 dkg liszt, 1 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj

Elkészítés:
A borjúhúsból, 4 szeletet levágok, vékonyra kiverem, megsózom. A szeletek tetejére 1 szelet sonkát, erre egy szelet sajtot teszek, és szorosan összetekerem, esetleg hústűvel összetűzöm. Lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatom, és bő zsírban, lassú tűzön készre sütöm.
Hasábburgonyával párolt rizzsel és rozmaringos kukoricamártással tálalom.

HAWAII BAGETT
Hozzávalók:
1 bagett (kb. 80 cm), 10 dkg vaj, 30 dkg sajt (trappista, eidami, Gouda) szeletben, 1 doboz szeletelt ananász (nettó 340 g), 25 dkg főtt sonka vékony szeletekben, koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítése:
A kenyeret hosszában félbevágjuk, a feleket négyfelé szeljük, megvajazzuk. A sajtot kéregtelenítjük. A lecsepegtetett ananászkarikákat félbe-, ha vastagabb, négy felé vágjuk, a vajazott kenyereket először sonkával, majd ananásszal, végül sajttal takarjuk be.
A megrakott kenyérszeleteket 10 percig 200 fokon sütjük, majd tálra rendezve minden szeletre cseresznyét teszünk.

HOLLAND SAJTSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
4 dl kefir, 2 csokor piros retek, 10 dkg trappista sajt, 2 db savanykás alma, 2 db héjában főtt burgonya, 1 fej lila hagyma, 1 ek mustár, 1 tk Só, 1 mk törött fehér bors

Elkészítés:
A kefirben elkeverjük a mustárt, a sót és a borsot. A megtisztított hagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, és ugyancsak a mártásba keverjük. A meghámozott burgonyát a megmosott, kicsumázott héjas almával meg a tisztított, héjas retekkel együtt nagyon vékony csíkokra vágjuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba. Ezután beletesszük a sajtot, amit szintén vékonyan felcsíkozunk, majd a salátástálat befedjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Tálalás előtt óvatosan felkeverjük, pirított barna kenyér- vagy korpás kenyér-szeletekkel kínáljuk.
Finomra vágott friss kaporral is ízesíthetjük.

HORTOBÁGYI PALACSINTA
Hozzávalók 5 személyre:
20 db sós palacsinta, 0,5 kg szürke-marha borjúcomb, egy kb. 0,5 kg-os csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, 1 paradicsom, 1 enyhén csípős zöldpaprika, 1/2 csokor petrezselyem, 2-3 dkg só, 2 vöröshagyma, 2-3 dkg őrölt pirospaprika, kevés őrölt bors, 20 dkg trappista sajt reszelék

Elkészítése:
A borjúcombot kisebb kockákra összevágjuk, és paprikást főzünk belőle. Ugyanígy a csirkéből is csirkepaprikást készítünk, majd teljesen kicsontozzuk a csirkehúst. Kb. 3-as lukú húsdarálón mind a borjú, mind a csirkehúst ledaráljuk és összekeverjük.
Serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a darált húst. Kb. 10-15 percig, kavargatva sütjük, fűszerezzük, és a végén hozzákeverjük az apróra vágott zöldpetrezselymet. Mikor a töltelék már langyosra hűlt, egyenletesen elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Henger alakúra formázzuk, két végét benyomjuk. A palacsintákat egy vagy két tűzálló tálban szorosan egymás mellé helyezzük. Tetejüket tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a reszelt sajt egy részét, és forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Mikor a sütőből kivesszük, a maradék reszelt rajtot is a palacsintákra szórjuk.

HÚSOS GALUSKA
Hozzávalók:
40 dkg darált lapocka, 1 közepes fej hagyma, 1 evőkanál sertészsír, só, bors, piros paprika, 1-1 paradicsom és csöves paprika, 30 dkg liszt, 3 tojás, só, 30 dkg trappista sajt

Elkészítése:
A zsíron megdinszteled az apróra vágott hagymát, megszórod a piros paprikával, ráteszed a darált húst. Átpirítod, pici vizet teszel alá, só, bors, ízlés szerint
Fedő alatt puhára főzöd, majd zsírjára sütöd.
Ez alatt a lisztből és tojásból galuskatésztát készítesz. Nem kell simára kidolgozni, csak összeállítani. Enyhén sós vízbe szaggatod, és egyenesen a már kész húsba szeded. Összekevered 2 dl tejföllel, és ha van kedved, szórsz rá bőven reszelt sajtot, betolod a forró sütőbe, és pirosra melegíted.
Ha nincs ehhez kedved, vagy lehetőséged, a sajtot ki-ki rászórja a tányérra adagolt ételre.
Ehetsz hozzá valamilyen savanyúságot, de a nélkül is finom.

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre:
8 db kisebb alma, 20 dkg levesben főtt hús, 10 dkg trappista sajt, 4 dkg vaj, csipetnyi só és őrölt bors

Elkészítése:
Az almákat megmossuk, a felső 1/3 részüket levágjuk, a magházat kivágjuk, a húsát karalábévájóval kiszedegetjük. A levesben főtt húst és a sajtot apróra összevagdaljuk, elkeverjük az alma belével, sóval, borssal fűszerezzük. A húsos tölteléket az almák üregébe töltjük, a levágott kalapokat rátesszük.
Az almákat kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a tetejükre borsónyi vajat morzsolunk, és előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15-20 perc). Akkor jó, ha a héja megrepedezett.
Melegen előételként, vagy könnyű vacsoraként kínáljuk.

ÍNYENC SAJTTEKERCS
Elkészítése:
8 db háromszögletű kolbászos sajtot 5 dkg vajjal, 1 kiskanálnyi csípős Piros Arany krémmel, és egy gerezd fokhagymával összedolgozunk. 20 dkg juhtúrót 1 evőkanál tejföllel, 1 csomó metélőhagymával, 5 dkg apróra vágott gyulai kolbásszal keverünk össze. Alufóliára 8 szelet gépsonkát fektetünk, majd mögé 8 nagy, vékony szelet trappista sajtot. A sonkára a kolbászos sajtkrémet, a sajtra a juhtúrós keveréket simítjuk. Szorosan feltekerjük, így a sonkás rész a tekercs közepére kerül. Hűtőszekrényben dermesztjük, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

JUHTÚRÓS KARFIOL
Hozzávalók:
1 nagyobb fej karfiol, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg trappista sajt, 15 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, petrezselyem, zsemlemorzsa, 1 tojás sárgája, só, bors, szerecsendió

Elkészítése:
A karfiolt megmossuk, rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben a felaprított fokhagymával együtt puhára főzzük. Még melegen hozzáadjuk a reszelt sajtot, a juhtúrót és egy ek finomra vágott petrezselymet.
Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba tesszük. A tetejére ráöntjük a tojás sárgájával, egy kevés szerecsendióval és egy kis sóval elkevert tejfölt, vajdarabkákat teszünk rá, és forró sütőbe helyezve addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul.

KANADAI CSIRKE
Hozzávalók:
1 kg csirke (comb vagy mell), 20 dkg reszelt (trappista) sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:
A húst sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott tepsibe helyezzük. Megöntözzük a konyakkal, majd megszórjuk a zsemlemorzsával összekevert reszelt sajttal. A tepsit fóliával beborítva l8o fokos sütőbe helyezve 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve róla visszatoljuk a sütőbe addig, amíg a sajt megpirul. A konyak addigra teljesen eltűnik, viszont a hús íze nagyon finom lesz tőle.
Krumplipürével és savanyúsággal kínáljuk.

KAPROS ZÖLD-FŰSZERES TILÁPIA* SAJTÖNTETTEL
Hozzávalók:
tilápia-filé, kapros-zöldfűszeres Knorr Rafinéria, 25 dkg füstölt trappista, 25 dkg Pannónia, 4 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, a tepsibe fektetjük. A sajtokat lereszeljük. A tejszínt összekeverjük a fűszerekkel és a reszelt Pannóniával, majd a halszeletekre öntjük. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, majd rászórjuk a füstölt sajtot is, és annak enyhe pirulásáig tovább sütjük.
Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk.
Tilápia* = a sugarasúszójú halak osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a Cichlidae családjába tartozó faj.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - TÉSZTÁK SAJTTAL
Szerző:
 
 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.