Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - SAJTOS TÉSZTÁK, ÉS NÉHÁNY MÁS 4.

2016.11.05

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

KAPROS ZÖLD-FŰSZERES TILAPIA SAJTÖNTETTEL
Hozzávalók:
Tilapia-filé, kapros-zöld-fűszeres Knorr Rafinéria, 25 dkg füstölt trappista, 25 dkg Pannónia, 4 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, a tepsibe fektetjük. A sajtokat lereszeljük. A tejszínt összekeverjük a fűszerekkel és a reszelt Pannóniával, majd a halszeletekre öntjük. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, majd rászórjuk a füstölt sajtot is, és annak enyhe pirulásáig tovább sütjük.
Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk.

KAPUVÁRI TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, 1/4 kg túró, 1 pohár tejföl, 1 csomag kapor, aszalt szilva, reszelt sajt (trappista vagy füstölt sajt), olaj, tojás, zsemlemorzsa, liszt, hústű

Elkészítése:
A pulykamelleket vékony szeletekre vágjuk, akkorára, hogy roládot lehessen készíteni. A szeleteket enyhén kiklopfolom és sózom. Amíg a hús áll, a kaprot nagyon apróra vágjuk, a túróval és a tejföllel elkeverjük, kevés sót adunk hozzá. Ezt követően a hússzeletekre kanalazzuk a kapros túrót és mindegyik hús közepébe, a méretétől függően 1-2 szem aszalt szilvát helyezünk. Roládot formálunk belőle, hústűvel összetűzzük és bepanírozzuk. Az olajat időközben felforrósítottuk, belehelyezzük a roládokat és aranybarnára kisütjük. Miután mindegyik megsült, a hústűket óvatosan kiszedegetjük és mindegyik húst a közepe táján rézsútosan félbe vágjuk. Gusztusos nagy ovális vagy kerek tányérra töltelékkel felfelé elhelyezni, és még forró állapotban reszelt sajttal megszórni.
Köretnek krokettet, hasábburgonyát vagy birsalmamártást kínálunk.

KIJEVI CSIRKEMELL 01.
Hozzávalók 4 személyre:
4 fél csirkemell a szárnyával együtt, 25 dkg trappista sajt, 25 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, só, őrölt bors

Elkészítése:
Reszeljük le a sajtot, és dolgozzuk össze a vajjal. Osszuk 4 részre és formázzunk belőlük egy-egy 2 - 3 cm átmérőjű hengert, majd külön alufóliába tekerve tegyük a mélyhűtőbe. A megmosott, szárazra törölt csirkemellet sózzuk és borsozzuk meg. Vegyük ki a vajhengereket a hűtőből, és (fólia nélkül) tegyünk minden csirkemell közepébe egyet. Hajtsuk ra a csirkemellet, és hústűvel vagy fogvájóval tűzzük össze.
Ügyeljünk arra, hogy jól zárjon, különben kifolyik a vaj. Szórjuk a lisztet egy tányérba, és forgassuk meg benne a húst. A tojást keverjük ki egy evőkanál vízzel, sózzuk és borsozzuk meg. Tegyük a zsemlemorzsát egy tányérba. Forgassuk meg a belisztezett húsokat először a tojásban, majd a zsemlemorzsában.
Frituban 175 C-on 12-15 percig sütjük óvatosan forgatva, nehogy kilyukasszuk őket.
Tűzforrón tálaljuk, köretnek rizst kínálunk mellé. A hús felvágásakor a vaj kifolyik a rizsre, ízesítve azt.

KIJEVI CSIRKEMELL 02.
Hozzávalók:
4 fél csirkemell, a szárnyával együtt, 25 dkg trappista sajt, 25 dkg vaj, (ízlés szerint szerecsendió), 2 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, só, őrölt bors

Elkészítése:
Kis lyukú reszelőn reszeljük le a sajtot, és dolgozzuk össze a vajjal. Osszuk 4 részre, és formázzunk minden darabból egy 5-6-cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű hengert, majd tekerjük őket egyenként alufóliába, és tegyük mélyhűtőbe.
Mossuk meg jól a csirkemelleket, és papírtörlővel szárítsuk le. Sózzuk, borsozzuk meg. Vegyük ki a vajhengereket a mélyhűtőből, távolítsuk el az alufóliát, és tegyünk minden csirkemell közepére egyet. Hajtsuk rá a csirkemelleket, és hústűvel vagy fogvájóval tűzzük össze. Ügyeljünk arra, hogy jól zárjon, különben a vaj kifolyik.
Szórjuk a lisztet egy tányérba, és forgassuk meg benne a húsdarabokat. A tojást keverjük ki egy ek vízzel, sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük a zsemlemorzsát egy tányérba. Forgassuk meg a belisztezett húsdarabokat először tojásban, majd zsemlemorzsában.
Tipp: még ízletesebb lesz, ha a csirkemelleket egyszerűen megszurkáljuk, a sajtos vajas tölteléket habzsákba tesszük, és ebből töltjük a húsba vágott lyukakba. Majd bepanírozzuk és kisütjük.
Köret:
tárkonyos paradicsomsalátát vagy petrezselymes burgonyát kínáljunk mellé.

KIJEVI CSIRKEMELL 03.
Hozzávalók:
csirkemell, só, törött bors, őrölt kömény, fokhagyma, áztatott zsemle (csirkemellenként 1 db), fűszervaj trappista sajt olaj a kisütéshez.

Elkészítése:
A csirkemellet lebőrözzük és kifilézzük, ledaráljuk. Sóval, borssal, köménnyel, fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk az áztatott kinyomkodott zsemlét. Tojás nem kell hozzá. Jól összekeverjük fasírtmasszához hasonló masszát kapunk. A masszából kis adagokat kezünkbe veszünk és ellapítjuk, a közepébe teszünk a fűszervajból és egy kb. mokkacukor nagyságú trappista sajtot. Gombóccá formáljuk. Szikkadt zsemlét kis kockára vágunk, és egy tálcán elterítjük. A gombócokat a zsemlyekockákban megforgatjuk, hogy tüskésen ráragadjanak, kicsit a kezünkkel rá is nyomkodjuk. Nagyon forró bő olajban úgy sütjük ki, mint a rántott húst, forgatva, hogy minden oldala szép ropogós piros legyen.
A fűszervajat magunk is elkészíthetjük.
A vajat, az apróra vágott zöldpetrezselymet, sót, borsot, pirospaprikát jól összekeverjük és lehűtjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - TÉSZTÁK SAJTTAL

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.