Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - SAJTOS TÉSZTÁK ÉS NÉHÁNY MÁS 6.

2016.11.12

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

KÖRTE SAJTTAL
Elkészítése:
Tálaljunk sajttal szép, érett, leves körtéket. A sajt lehet keményebb fajta is (ementáli, trappista), de jobb, ha zsírosabb, puhább sajtot veszünk (Camembert, Brie stb.) A nyers gyümölcs és a sajt elősegíti a zsíros ételek megemésztését.

LECSÓS PIZZA
Hozzávalók:
Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:
A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal, és a tetejére, kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.
Sok fiatal főleg egy sörözés kedvéért tér be egy pizzériába.
Az ő kedvükért találták ki a fokhagymás pizza-kenyeret, amely olcsó és nagyon jól lehet rá inni.

LYONI HAGYMALEVES (SOUPE LYONNAISE)
Hozzávalók:
60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség (1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű), 15 dkg vaj, 2 ek liszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 4 tojás sárgája, só, bors, 6 szelet szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér

Elkészítése:
Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót. Csendes tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.
Cseréptálkában alaposan dolgozzuk el a tojás sárgájákat, keverjük össze 1 merőkanálnyi forró lével, kevergessük bele a levesbe.
Azonnal tálaljuk.

LOTARINGIAI SERPENYŐS TOJÁS (OEUFS SUR LA PLAT Á LA LORRAINE)
Hozzávalók:
4 tojás, 8 szelet vékony füstölt húsos szalonna, 8 vékony szelet trappista vagy ementáli, 4 ek tejszín, 3 dkg vaj, bors

Elkészítése:
Vajazzuk ki a tálkákat, fektessünk bele 2-2 szelet szalonnát, tegyük a főzőlapra, és ha pirulni kezd, tegyünk rá 2-2 szelet sajtot, majd üssünk rá 1-1 tojást.
Ha a tojások félig megsültek, locsoljuk körbe a sárgájukat 1-1 kanál tejszínnel (vagy tejföllel).
Szórjuk meg őrölt borssal.
Lehetőleg 1 személyes serpenyőben vagy jénaiba készítsük.
(Finom és nagyon szép, még akkor is, ha nem 1 személyesben készül.)

MARHASÜLT DIÓKÉREGBEN
Hozzávalók 6 személyre:
1.5 kg marhacomb vagy felsál, 1 csomó leveszöldség, 1 kis fej (kb. 50 dkg) karfiol, 30 dkg mirelit zöld hüvelyű bab, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 szelet sötét rozskenyér, 5 dkg dióbél, 5-7 dl húsleves. 2.5 dl száraz vörösbor, 5 dkg trappista vagy Gouda sajt, 1 evőkanál. paradicsompüré, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, só, bors

Elkészítése:
A megtisztított leveszöldséget megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, az egyik fejet cikkekre, a másikat apró kockákra vágjuk. A kenyérszeletet is felkockázzuk. A húst megmossuk, megtöröljük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük. Tűzálló tálban megforrósítunk 2 evőkanál vajat vagy margarint, és a húst körös-körül megpirítjuk. Hozzáadjuk a leveszöldséget és a cikkekre vágott hagymát, 3-4 percig sütjük, majd felöntjük 2.5 dl levessel és a borral. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a kenyérkockát. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Lefedjük, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 1 3/4 órát sütjük. A diót hajszálvékonyra felszeleteljük, majd összekeverjük a tojással és a durvára reszelt sajttal. Sózzuk. borsozzuk. A fűszeres diót a húsra nyomkodjuk, és fedő nélkül, további kb. 20 percig sütjük. A megtisztított és megmosott karfiolt rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben a mirelit babbal együtt 10-15 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük. A maradék megforrósított vajon vagy margarinon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldséget, és a felaprított petrezselyemzöldet. A pecsenyelevet összeturmixoljuk, ha szükséges, ízesítjük, majd felmelegítjük. A felszeletelt húst tálra helyezzük, a zöldségekkel körítjük, és kevés mártással leöntjük.
A többi mártást külön kínáljuk hozzá. Elkészítési idő kb. 2 és 3/4 óra

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - TÉSZTÁK SAJTTAL

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.