Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - TÉSZTÁK, SAJTTAL 1.

2016.07.09

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

ALMÁS CSIRKEMELL
Hozzávalók:
4 kicsi vagy két nagy csirkemell, 50 dkg alma (birsalma is lehet), 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, gyömbér, fahéj, ízlés szerint só, törött fehér bors, kevés cukor

Elkészítése:
A lebőrözött csirkemellet úgy csontozom ki, hogy lapjában szeletelhető legyen. Szép szeleteket vágok belőle, és jól megsózom. Tűzálló tálba fektetem a felét és beborítom a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott alma felével. Csipetnyi sóval és cukorral megszórom, majd a maradék mellszeletekkel és az almával folytatom a rétegezést.
Ezután belekeverem a tejszínbe a fűszereket, kevés sót és cukrot is adok hozzá, és a mellszeletekre locsolom.
A tálat szorosan lefedem, és előmelegített forró sütőben 40 percig közepes lángon párolom.
A sütés befejeztével a fedőt leveszem, rászórom az ételre a reszelt sajtot, és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a sajt elolvadjon.
Párolt rizzsel kínálom!

ALMÁS-SAJTOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók:
10 dkg trappista sajt egy darabban, 2 nagy, savanykás (borízű) alma, 3 nagy fej lila hagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál mustár, késhegynyi curry por, ízlés szerint citromlé, törött fehér bors, só, cukor

Elkészítése:
Az olajat a citromlével és a mustárral simára keverem, majd csak annyi vízzel hígítom, hogy az öntet egy decinél ne legyen több. Ezután jó ízesre fűszerezem a borssal, sóval, cukorral, curry porral. A sajtot és a megmosott, kicsumázott, héjas almát az almareszelő legdurvább fokán lereszelem, vagy pedig egészen vékony csíkokra vágom. Az öntetbe gyorsan beleforgatom, hogy az alma ne barnulhasson meg. A megtisztított lila hagymát. vékony karikákra, a karikákat pedig nagyon apró kockákra metélem, és megsózom. 15 perc múlva (kinyomkodás nélkül) hozzáteszem a salátához.
Az egészet jól átforgatom, és lefedve, néhány órára beteszem a hűtőszekrénybe. Remek étvágycsináló!

ANANÁSZOS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók 1 szelethez:
1 szelet pirított kenyér, 1 dkg vaj, 1 szelet sonka vagy felvágott, 1 ananász karika / konzerv /, 1 szelet trappista sajt, 1 mokkáskanál apróra vágott snidling

Elkészítése:
A kenyeret megvajazzuk, a sonkát, az ananászt és végül a sajtot ráfektetjük, és snidlinggel megszórjuk. 600 W-tal 1 percig sütjük. Az ananászt a sajt fölé is rakhatjuk.

BAJOR BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, és sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal összekeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre visszatesszük a forró sütőbe.
Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha előételnek, adjuk csak önmagában.

BANDI KEDVENCE
Hozzávalók: 4 személyre:
60 dkg sertéskaraj, 20 dkg főtt füstölt csülök, 30 dkg gomba, 30 dkg trappista sajt, mustár, vöröshagyma, só, bors, étolaj, tojás, liszt, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A karajt felszeleteljük 4 egyforma szeletre, kiklopfoljuk őket, és bekenjük a mustárral, a csülköt kis kockákra vágjuk, és rátesszük a húsra, a gombát felszeleteljük, és lepirítjuk, elosztjuk a gombát is a hússzeleteken. A sajtot is feldaraboljuk, és szintén rátesszük a húsra. A húsokat feltekerjük, és bepanírozzuk, kisütjük, és melegen tartjuk. A vöröshagymát felkarikázzuk, és lisztben alaposan megforgatjuk, bő forró olajban kisütjük, jó ropogósra, amikor kész, ráhalmozzuk a felszeletelt húsra.
Köretnek Rizibizit ajánlok hozzá.

BEREGI SAJTTŰ
Hozzávalók:
40 dkg trappista sajt, 10 dkg gépsonka, 4 db zsemle v. kifli, só, 2 db tojás, 5 dkg liszt, tartármártás (4 adag), olaj
Tartármártás:
1 tubus majonéz (kész), 2 dl tejföl, 1 db citrom, 2 dkg porcukor, 1 dl fehérbor, csemegeuborka, 1/2 csomag metélőhagyma, 1 fej zöld saláta.

Elkészítése:
Sajtot, gépsonkát, v. kiflit karikára vágva spicctűre vagy hurkapálcikára rétegesen tűzdeljük fel. Felvert tojásba bundázzuk, és forró olajban kisütjük.
Tálalása: ízesített tartármártással és zöldsaláta levéllel történik.

BÚBOS HÚSSZELETEK
Hozzávalók:
6-8 szelet sertéskaraj, 15 dkg gombakonzerv, 10-15 dkg trappista sajt, 4 tojás, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, majoránna, a sütéshez zsír vagy olaj

Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és felforrósított zsírban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen átsütjük. A zsiradékból a hússzeleteket kiszedjük. A visszamaradó zsiradékon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk, a lecsöpögtetett, apróra vágott gombát, majd kevés vízzel puhára pároljuk. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A tojásokat sós vízben keményre főzzük, megpucoljuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a zsiradékból kiszedett hagymát és gombát, a kinyomkodott zsemlét, ízesítjük sóval, fekete borssal, majoránnával és a finomra vágott petrezselyemmel. A hússzeleteket lapos jénai tálba helyezzük, és a tojásos masszát egyenletesen elosztva ráhalmozzuk. A halmokat betakarjuk reszelt trappista vagy más sajttal, és hideg sütőbe téve, közepes hőmérsékleten megsütjük.
Köretnek főtt, illetve sült burgonyát adhatunk hozzá.

CSIRKETORTA
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell (szeletelve), 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg gépsonka, 2 dl tejföl, 15-15 dkg füstölt és trappista sajt, liszt, tojás, fűszerek

Elkészítése:
A csirkemell (lehet pulyka is) szeleteket enyhén megklopfoljuk, befűszerezzük. A tál alját kibéleljük szalonnával, rárakjuk a hússzeleteket és a sonkát. Így rétegezzük. Tetejére mindig szalonna kerüljön. Meglocsoljuk tejföllel, lefedjük, ha megsült sajtot reszelünk rá.
Ha elkészült szeletelni lehet, mint a tortát.

CSIRKE VEGYES SAJTTAL
Hozzávalók:
1 db csirke (kb. 1 kg-os), 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tejföl, 1-1 mokkáskanálnyi szárított borsmenta és törött fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét tisztítás után négy darabba vágom, megsózom, és a felhevített vajon mindkét oldalán átsütöm. Tűzálló tálba teszem, ráöntöm a tejszínt, a fűszerekkel pedig meghintem, majd fedő alatt puhára párolom. (Időnként rázogatni kell az edényt!) Ezután az összes reszelt sajtot a már megpárolódott húsok tetejére szórom és tejföllel lelocsolom. Forró sütőben addig pirítom, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.
Hagymás paradicsomsaláta és sült burgonya a legfinomabb hozzá!

CSŐBEN SÜLT PÓRÉHAGYMA
Hozzávalók:
8 db póréhagyma, 2 dl besamelmártás, 3 tojás, 6 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt, 2 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
Levágjuk a póré leveleit, s a jól megmosott törzseket lobogó sós vízben 20 percig abáljuk, majd lecsurgatjuk, és kb. 5 mm vastag karikákra vágjuk. Közben elkészítjük a besamelt. Könnyedén belekeverjük a pórét meg a fölvert tojásokat. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, vajjal kikent tűzálló tálba öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal és 10 percre előmelegített sütőbe tesszük.
Frissen sült sertés- vagy borjúhúshoz tálaljuk.

DÚSÍTOTT KÁPOSZTASALÁTA (CHOU GARNI EN SALADE)
Hozzávalók:
50 dkg tömött káposzta, 2 savanykás alma, 1 citrom leve, pár szem dióbél, 8 dkg trappista (vagy ementáli) sajt, 8 dkg mazsola, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 4-5 ek Vinaigrette mártás, durva só, őrölt bors

Elkészítése:
A káposztát gyaluljuk nagyon vékonyra, szórjuk meg fél marék durva sóval és hagyjuk 1 órát állni.
A mazsolát áztassuk langyos teában.
Készítsünk sótlan Vinaigrette mártást (a káposzta sós).
Nyomkodjuk ki a káposzta levét. A káposztát tegyük mély tálba, locsoljuk meg a mártással, jól keverjük össze.
Vágjuk kockára a szalonnát, zsírjában pirítsuk meg, a zsírt öntsük le.
A szalonnát öntsük a káposztára.
A sajtot is vágjuk apró kockákra, keverjük a káposztához.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockára, öntsünk rá citromlevet.
A dióbelet vagdaljuk durvára.
Keverjük az almát, lecsöpögtetett mazsolát és a sajtot is a káposztához. Keverjük össze.
Behűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - TÉSZTÁK SAJTTAL
Szerző:
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.