Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - AZ ÉDES METÉLTEK 2.

2017.01.21

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Gőzmetélt
Fél kiló lisztből egy evőkanál vajjal, két tojással, kevés sóval és pici tejjel tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, és vékony metéltnek vágjuk fel. Másfél liter cukros tejben főzzük ki, a tejbe egy kicsi darab vajat is teszünk előzőleg, hogy a tészta össze ne ragadjon. Mikor kész van, kivajazott tűzálló edénybe tesszük, és mazsolát, őrölt mandulát keverünk közé. Tetejét leöntjük három tojás sárgájából, ennek felvert habjából, három kanál porcukorból, pici vaníliából kevert krémmel.
Tizenöt percre sütőbe tesszük, és pirosra pirítjuk.

Lekváros-, diós-, mákos-, kakaós metélt
A kifőtt tésztát meleg lekvárral, porcukorral összekevert 10 dkg darált mákkal vagy dióval, esetleg porcukorral elkevert kakaóporral hintjük meg.

Mákos tészta
35 dg lisztből készült metélt tésztát főzzünk ki, és fedő nélkül lassan melegítve keverjük össze 16 dg mézzel, majd 14 dg őrölt mákkal.
A beleforgatást fakanállal, finoman végezzük.
Melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk.
Ennek a tésztának a szokásosnál kissé nedvesebb az állaga.
Akit ez zavar, a méz helyett barna cukorral, vagy 20 dg szőlőcukorral édesítse.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - ÉDES METÉLTEK
Szerző:
doksi
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.