Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - AZ ÉDES METÉLTEK 5.

2017.05.09

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Stíriai metélt
Hozzávalók: 
50 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1O dkg porcukor, 5 db tojás 7 dkg vaj, 4 dkg mazsola, 1/2 db citromhéj, 5 dk, zsemlemorzsa, 8 dkg vaníliás cukor só

Elkészítése:
A tehéntúrót áttörjük és hozzáadjuk a lisztet, 1/2 dl tejfölt, 3 dkg porcukrot és a 2 db tojást. Enyhén megsózzuk, és jól összedolgozzuk. Az 5 dkg vajat a 3 tojássárgájával, a megmaradt cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, a tejfölt, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A túróból elkészített tésztát kb. 1 cm-es vastagságúra, kinyújtjuk és ceruza vastag metéltre, vágjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel jól átöblítjük és lecsepegtetjük. Az így elkészített tésztát a tejfeles-tojásos édes masszába keverjük, majd a felvert tojásfehérjét könnyedén belekeverjük.
Kivajazott és morzsával kihintett tűzálló edénybe tesszük.
Közép meleg sütőben megsütjük.
Vaníliás cukorral meghintve, frissen, forrón tálaljuk.

Rakott metélt
Hozzávalók:
40 dkg széles metélt 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 1 /2 db citrom héja 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dióbél, 10 dkg mazsola, 10 dkg barackíz, só

Elkészítése:
A metélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd 2 dkg olvasztott vajjal összekeverjük és a további felhasználásig letakarva, félretesszük. A lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségű cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába belekeverjük a kifőzött tésztát.
A tojásfehérjét kemény habbá verünk és lazán a tésztához, keverjük. Vajjal kikent és morzsával kihintett tűzálló edénybe egy réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcukorral és a mazsolával meghintjük. Erre egy réteg metéltet teszünk, tésztával beborítjuk. Sütőben szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk. A nagy kocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és nagyon jól lecsepegtetjük. A főtt tésztát a sonkás-tojásos masszába keverjük. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe tesszük és mérsékelt hőfokú sütőben készre, sütjük.
Tetejének sültnek, szép pirosnak kell lenni.
Kockákra felvágva tesszük tányérra és kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - ÉDES METÉLTEK
Szerző:
doksi
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.