Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - ÉDES METÉLTEK 7

2018.11.12

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

DIABETIKUS STÍRIAI METÉLT
Hozzávalók 5 adag:
20 dkg búzaliszt, 40 dkg tehéntúró, 3 db tojás, 2 dkg Ráma margarin, 2 dl zsírszegény tejföl, 5 dkg mazsola, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 citrom héja, 70-80 csepp Polisweet, csipetnyi só

Elkészítése:
A szitán áttört túrót összegyúrjuk a liszttel, egy egész tojással, a Polisweet egyharmadával és annyi tejföllel, hogy lágy, de még nyújtható legyen a tésztánk. Lisztezett gyúrótáblán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 5-6 cm széles csíkokra, azokat pedig 1 cm széles metéltre vágjuk. Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízbe szórjuk és az újraforrástól számítva, 5-6 percig főzzük. Közben egy magas szélű hőálló üvegtálat kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját robotgéppel vagy kézzel habosra keverjük a reszelt citromhéjjal és a maradék Polisweettel.
Hozzáadjuk a maradék tejfölt, a megmosott és alaposan lecsurgatott túrómetéltet, végül óvatosan lazítjuk a keményre vert tojáshabbal.
Egyenletesen elterítjük az előkészített tálban és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél 35-40 perc alatt készre sütjük.

HAMIS STÍRIAI METÉLT 01.
Hozzávalók:
2 csomag gyorsfagyasztott nudli, 1 pohár tejföl, 20 dkg túró, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só

Elkészítése:
A túrót összekeverjük a tejföllel, a cukorral, a sóval, a 3 tojássárgájával és a vajjal. A tojásfehérjékből habot verünk és hozzáadjuk az összekevert túróhoz, majd beleöntjük a 2 csomag fagyott állapotú nudlit, és óvatosan az egészet összekeverjük. Zsiradékkal kikent és morzsával meghintett tálba öntjük.
Forró sütőben szép pirosra sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

HAMIS STÍRIAI METÉLT 02.
Elkészítése:
Egy mély tálba beleöntök 2 kefirt, 1 tejfölt, 1/2 l tejet, 2 egész tojást, 15 dkg cukrot, 2 vaníliás cukrot, kevés citrom héját, 1 csomag mazsolát, 25 dkg fodros metélt tésztát. (nem főttet, száraz tésztát) Ezt egy kanállal jól összekeverem, s egy vajazott, lisztezett tepsibe öntöm.
Megsütöm.
Olyan, mint az igazi, de nem olyan macerás.

STÍRIAI METÉLT 01.
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 15 dkg rétesliszt, 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 6 dkg vaj, 3 ek porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 cs. vaníliás cukor, só, kevés zsemlemorzsa

Elkészítése:
Az áttört túrót összegyúrjuk a liszttel, 1 tojással, fél dl tejföllel, 1 ek porcukorral, késhegynyi sóval. Bőven lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Forrásban lévő sós, olajos vízben kifőzzük. Leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, összekeverjük a krémmel.
Krém:
3 tojássárgáját habosra keverünk a maradék cukorral, majd a puha vajjal, a tejföllel, a beáztatott mazsolával, citromhéjjal és hozzáadjuk a 3 tojásfehérje kemény habját.
Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat vagy tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a krémes tésztát.
Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük.
Felszeleteljük.
Porcukorral megszórva melegen tálaljuk.

STÍRIAI METÉLT 02.
Hozzávalók négy személyre - A tésztához:
300 g finomliszt, 50 + 50g vaj/margarin, só, 1/2 kg tehéntúró, 1 ek porcukor, 1 tojás, 1/2 dl tejföl
A krémhez:
3 tojás, 60 g porcukor, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 50 g mazsola, diónyi vaj/margarin, 2-3 ek zsemlemorzsa, a szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk 50 g vajjal/margarinnal, összedolgozzuk az áttört túróval, a porcukorral, 1 csipet sóval és a tejfölben elkevert tojással. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd 1/2 cm széles metéltre vágjuk, lisztezett tenyérrel könnyedén megsodorjuk. A metéltet enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, amint a víz színére emelkedik, szitakanállal kiszedegetjük, és 50 g olvasztott vajra/margarinra dobjuk.
A krém:
A tojások fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, az előzőleg beáztatott és alaposan lecsepegtetett mazsolával, a tésztára öntjük, végül lazán összekeverjük a tojáshabbal.
Vajjal/margarinnal kikent zsemlemorzsával meghintett tűzálló edénybe simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 fok) 25-30 percig sütjük.
Megszórjuk vaníliás porcukorral, a sütőtálban kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A TÉSZTÁK LEXIKONJA - ÉDES METÉLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.