Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - ÉDES METÉLTEK 8

2019.02.11

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

STÍRIAI METÉLT 04.
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg áttört tehéntúró, 12 dkg liszt, 2 egész tojás, 4 dkg porcukor, fél dl tejföl, csipetnyi só
A krémhez:
5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 tojás, 10 dkg mazsola
A tetejére vaníliás porcukor, csipetnyi só,
A tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
Az áttört tehéntúrót, a lisztet, a tojást, a cukrot, a tejfölt és egy csipetnyi sót sima tésztává gyúrom, ezután 3 cm vastagra kinyújtom. A tésztát széles csíkokra metélem, és forrásban lévő, sós vízben kifőzöm. Leöblítve lecsöpögtetem. Közben a vajat habosra keverem a tojás-sárgákkal, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, majd belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot. A főtt tésztát megforgatom a mártásban, belekeverem a forró vízben megmosott és leszárazott mazsolát, ezután a vajjal kikent és a zsemlemorzsával meghintett tepsibe beleterítem. Közepes lángon megsütöm, és a vaníliás cukorral meghintve tálalom. Csak frissen, melegen jó igazán.

STÍRIAI METÉLT 05.
Hozzávalók:
1 csomag metélt tészta, 50 dkg túró, vanília, 5 dkg margarin, 6 tojás, 10 dkg cukor, 2 dl tejföl, liszt, só

Elkészítése:
Az áttört túrót a liszttel és 3 tojással összegyúrjuk. A tésztát kifőzzük. 3 tojássárgáját, a tejfölt, kevés margarint, a cukrot, a vaníliát, és a felvert tojás habját összekeverjük. A kifőtt metéltet a keverékbe tesszük, majd kikent jénai tálba rakjuk, és pirosra sütjük.
Aki szereti, mazsolát is keverhet a masszába.

STÍRIAI METÉLT 06.
Hozzávalók:
Liszt 40 dkg, tojás 1+ 4 db, túró 0.5 kg, vanília fél rúd, tejföl 2.5 dl, cukor 10 dkg, vaj 5 dkg, só késhegynyi

Elkészítése:
Fél kilónyi túrót, a lisztet, egy tojást, sót összegyúrunk, kisujjnyi metéltet készítünk, sós forró vízben 10 percig főzzük. Ez alatt 4 tojás sárgáját, tejfölt, kevés vajat, pici sót, cukrot, kevés vaníliát és a tojások habját összekeverjük. Ha a metélt kifőtt, beletesszük ebbe a keverékbe.
Ezt egy jól kizsírozott formába tesszük, és pirosra sütjük.

STÍRIAI METÉLT 07.
Elkészítése:
50 dkg lisztet, 50 dkg savótlan túrót (amelyet szitán is áttörhetünk) pici sóval, 2 tojássárgájával összegyúrunk. Kinyújtjuk 1/2 cm vastagra, 1 cm széles laskára vágjuk, gyengén sózott vízben kifőzzük. Leszűrjük, zsírral összekeverjük, 3 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra verünk. 5 evőkanál tejfelt a laskára keverünk, a cukros tojássárgáját ráöntjük a laskára, ezzel is összekeverjük, az 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és könnyedén a laska közé keverjük. Kizsírozott, kiprézlizett tepsibe öntjük. Elegyengetjük, forró sütőben, lassú tűznél sütjük. Nem kell kiszárítani.
Ha van, 10 dkg mazsolát is keverhetünk közé.
Abban az edényben tálaljuk, amelyikben kisült, 5-8 cm-es kockákra vágva.
Porcukrot adunk mellé.

STÍRIAI METÉLT 08.
Elkészítése:
50 dkg túrót áttörve 2 tojássárgájával, 16 dkg rétesliszttel, sóval, 1 ek porcukorral összegyúrjuk. Ha szétesik, tegyünk bele kis tejfölt. Ujjnyi vastag, ujjnyi széles metéltet készítünk belőle. Lobogva forró, enyhén sós vízben kifőzve leszűrjük, leöblítve lecsurgatjuk. Mély tűzálló tálban elkeverünk 2 dkg puha vajat 2 dl tejföllel, 2 tojássárgájával, 2 ek porcukorral, citromhéjjal, sóval, mazsolával, 2 tojásfehérjéből vert kemény habbal. Belekeverjük a kifőtt tésztát, sütőben átsütjük (nem pirítjuk).

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A TÉSZTÁK LEXIKONJA - ÉDES METÉLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.