Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


STÍRIAI METÉLT 3.

2019.05.19

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

STÍRIAI METÉLT 12.
Hozzávalók:
51 dkg tehéntúró, 20 dkg liszt, só, 4 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, vízbe áztatott mazsola 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a lisztet, egy kevés sót, 1 kevés cukrot, 1 tojást, 2 evőkanál tejfölt, és tésztát gyúrunk belőle. 0.5 cm vastagra nyújtjuk, és csíkokra vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsorgatjuk és félretesszük, és elkészítjük a krémet. A vajat a 3 tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a maradék tejfölt, cukrot, citromhéjat és a vaníliás cukrot.
A kifőtt tésztát és a felvert tojásfehérjét a masszába keverjük.
A tepsit kikenjük margarinnal és meghintjük zsemlyemorzsával, beleöntjük a masszát és kb. 1/2 óráig sütjük.

STÍRIAI METÉLT 13.
Kapolyi recept
Hozzávalók:
1/2 kg túró, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, 25-30 deka liszt, kevés só

Elkészítése:
a hozzávalókból tésztát gyúrunk.
Két milliméter vastagságúra sodorjuk, majd egy centi széles csíkokra vágjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, és jól lecsurgatjuk. A 3 tojássárgájával, 3 evőkanál cukorral, 3 dl tejföllel, 5 dkg mosott mazsolával a 4 deka vajat jól elkeverjük, és hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. A kifőtt tésztát az elkészített krémmel összekeverjük, egy nagyméretű kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük, és pirosra sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

STÍRIAI METÉLT 14.
Elkészítése:
2 adaghoz túrómetéltet készítünk.
2 dkg vajat összekeverünk 2 tojássárgájával, 1 dl tejföllel, 5 dkg cukorral.
Beletesszük a kifőtt metéltet, megszórjuk reszelt citromhéjjal, mazsolával. hozzákeverjük a tojásfehérje keményre vert habját, kivajazott tűzálló edényben, meleg sütőben, lassú tűznél pirosra sütjük.

STÍRIAI METÉLT 15.
Hozzávalók - A tésztához:
35 dkg áttört tehéntúró, 12 dkg liszt, 2 egész tojás, 4 dkg porcukor, fél dl tejföl, csipetnyi só
A krémhez:
5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 tojás, 10 dkg mazsola
A tetejére:
vaníliás porcukor, csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
Az áttört tehéntúrót, a lisztet, a tojást, a cukrot, a tejfölt és egy csipetnyi sót sima tésztává gyúrom, ezután 3 cm vastagra kinyújtom. A tésztát széles csíkokra metélem, és forrásban lévő, sós vízben kifőzöm. Leöblítve lecsöpögtetem. Közben a vajat habosra keverem a tojás-sárgákkal, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, majd belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot. A főtt tésztát megforgatom a mártásban, belekeverem a forró vízben megmosott és leszárazott mazsolát, ezután a vajjal kikent és a zsemlemorzsával meghintett tepsibe beleterítem. Közepes lángon megsütöm, és a vaníliás cukorral meghintve tálalom.
Csak frissen, melegen jó igazán.
Elkészítési idő: kb. 75 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÉDESSÉGEK - STÍRIAI METÉLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.