Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


STÍRIAI METÉLT 4

2019.06.27

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

STÍRIAI METÉLT GÖRÖGÖSEN
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 20 dkg liszt, 4 tojás, 4 dkg vaj, 1 kiskanál olaj, 1 evőkanál zsemle-morzsa, 3 dl tejföl, citromhéj, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál cukor

Elkészítése:
Az áttört túróval, egy tojással és a liszttel, kevés sóval, egy kanál tejföllel gyúrt tésztát készítünk. Gyufaszál vastagságúra kinyújtjuk, és egy cm széles csíkokra vágjuk.
Forró sós vízben kifőzzük, és utána jól elkeverjük, beleadjuk fél citrom reszelt héját, a megtisztított és mosott mazsolát ás a tojások felvert habját. A kifőzött tésztát, ezzel a keverékkel óvatosan összevegyítjük, zsiradékkal kikent és morzsával meghintett formába öntjük, és forró sütőbe pirosra sütjük.
Tálra kiborítva, cukorral meghintve tálaljuk, de nem pirítjuk meg.

STÍRIAI METÉLT GYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg liszt, 4 tojás, 1 pohár tejföl, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál zsír, 1 kávéskanál vaj, citromhéj, 1 kávéskanál mazsola, 1 kávéskanál zsemlemorzsa vagy édes morzsa, 1 rúd vanília a vaníliás cukorhoz, 5 dkg őszibarackbefőtt, 5 dkg mandarinbefőtt, 5 dkg ananászbefőtt

Elkészítése:
A túrót áttörjük, liszttel elkeverjük, picit sózzuk. Hozzáadunk egy tojást és a tejföl negyed részét. Jól összegyúrjuk, keményebb tésztát készítünk belőle. Ezután lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és 3-4 cm-es metélteket vágunk belőle, majd enyhén sós, cukros vízben kifőzzük.
A megmaradt tojások sárgáját vajjal, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük. A tojásos masszát a maradék tejföllel, a kis kockára vágott gyümölcsdarabokkal, a mazsolával hozzákeverjük a kifőtt tésztához, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habot is.
Beleöntjük egy kivajazott, zsemlemorzsával vagy édes morzsával meghintett tűzálló tálba, és közepesen meleg sütőben egyenletes hőfokon megsütjük.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük.

STÍRIAI METÉLT MAMI MÓDRA
Elkészítése:
1/2 kg átpasszírozott tehéntúrót gyúrjunk össze 15 dkg liszttel, 2 tojás, 1 deci tejfellel, 1 evőkanál cukorral és kevés sóval. Jól kidolgozva vastagra kinyújtjuk, és széles metéltekre vágjuk. Kifőzzük, és a vizet tésztaszűrőn lecsurgatjuk róla. Egy tűzálló edényben elkeverünk 7 dg vajat, 1 1/2 deci tejföllel, 1 1/2 kanál porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, 3 tojás sárgájával. 5 dkg. Mazsolaszőlőt, és a 3 tojás keményre vert habját is hozzáadjuk, és végül vigyázva belevegyítjük a metéltet, és a sütőben megsütjük.

STÍRIAI METÉLT SOMOGYIASAN
Hozzávalók:
1/2 kg túró, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, 25-30 deka liszt, kevés só

Elkészítése:
Ezekből tésztát gyúrunk. Két milliméter vastagságúra sodorjuk, majd egy centi széles csíkokra vágjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, és jól lecsurgatjuk. A 3 tojássárgájával, 3 evőkanál cukorral, 3 dl tejföllel, 5 dkg mosott mazsolával a 4 deka vajat jól elkeverjük, és hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. A kifőtt tésztát az elkészített krémmel összekeverjük, egy nagyméretű kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük, és pirosra sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

STÍRIAI TÉSZTA
Elkészítése:
Rendes burgonyás tésztát készítünk nudlinak.
Sós vízben kifőzzük, zsíros lábosba szedjük.
3 tojássárgáját elkeverünk 30 deka túróval és cukorral és a felvert tojásfehérjével. Ezt jól összekeverjük a tésztával.
Tűzálló edényben pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÉDESSÉGEK - STÍRIAI METÉLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.