Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÉSZTÁK LEXIKONJA - AZ ÉDES METÉLTEK 3.

2017.03.02

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Metélt
Elkészítése:
A vékonyabb metélt tésztát többféle ízesítéssel készíthetjük. Az elnyújtott tésztát olyan vastagságúra hagyjuk, hogy amikor elvagdaljuk, gömbölyű csíkot kapjunk. Ezt kifőzzük, vajjal elkeverjük. Tehetünk rá túrót, tejfelt, darált édes mákot, diót, de szoktunk pirított búzadarát is rátenni, melyet ki-kiízlése szerint vagy megsózott, vagy megcukrozott.

Metélt "Alla Carbonara"
Hozzávalók:
40 dkg metélt tészta vagy spagetti, só, bors, 10 dkg bacon szalonna, 1 ek. vaj, 4 tojás, 8 ek. tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzzük. A vajat egy nagyobb lábasban megforrósítjuk, megpirítjuk benne az apróra vágott szalonnát, a fokhagymát, lehúzzuk a tűzről. A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejszínt, sót, borsot, kissé felverjük, végül a reszelt sajtot is hozzáadjuk, és a szalonnára öntjük. Kisse lágyra sütjük, és a tésztával összekeverjük.

Ez az egyik kedvenc gyors receptünk.

Sok "Carbonara" receptben nincs fokhagyma, de ebben pont a fokhagyma a legjobb. Sokszor úgy készítem, hogy a fokhagymás, szalonnás zsírba teszem a kifőtt spagettit, és erre öntöm a tejszínes (tejes), sajtos, felvert tojást, és együtt sütöm lágyra, mint a tojásos nokedlit. (Már tojásos nokedlit is készítettem így. Isteni lett.)
Én még a tányéron is szórok rá egy kis reszelt sajtot.

 
Stíriai metélt
Elkészítése:
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, két egész tojás, két tojássárgája, 16 dkg rétesliszt, három evőkanál porcukor, fél citrom héja, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, só, 5 dkg mazsola.

A túrót krumplinyomón áttörjük, két tojássárgájával, a liszttel, egy evőkanál porcukorral és egy csipet sóval összegyúrjuk. Ha nem állna eléggé össze, tehetünk bele még egy kevés tejfölt is. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, ujjnyi metéltekre vágjuk és lobogva forró, sós vízben kifőzzük. Mély tűzálló tálban összekeverjük a puha vajat a tejföllel, két tojássárgájával, két evőkanál porcukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a két tojás fehérjéből vert kemény habbal.
A kifőtt, lecsurgatott tésztát beleforgatjuk, a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - ÉDES METÉLTEK
Szerző:
doksi
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.