Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - A KIFŐTT TÉSZTÁK 7.

2017.02.17

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Májjal töltött húsos táska ketchuppal
Smidhoffer Gerti Recepttéka
Hozzávalók:
60-65 dkg gyúrt tészta, 20 dkg májas hurka, 4 evőkanál ketchup, 4 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 2 evőkanál olaj. Elkészítése:
A tésztát vékonyan kinyújtjuk és egy pogácsaszaggatóval vagy speciális formázóval tésztakarikákra felvágjuk. A karikák széleit megkenjük tojással és az egyik felére dió nagyságú májas hurka tölteléket teszünk, majd ráhajtjuk a másik felét és a széleit jól összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és forró olajban átforgatjuk.
Reszelt sajttal és ketchuppal tálaljuk.
Energiatartalom: 2890 kJ
Fehérjetartalom: 28 g
Zsírtartalom: 29 g
Szénhidráttartalom: 78 g

Makaróni milánói módra
Smidhoffer Gerti Recepttéka
Hozzávalók:
32 dkg makaróni, 6 dkg vaj, 10 dkg gomba, 15 dkg darált sonka, 4-5 evőkanál ketchup, 10 dkg reszelt sajt, 1 késhegynyi őrölt bors, 3 csipet cukor, 1 késhegynyi hagymasó, só. Elkészítése:
A vajban lepirítjuk a metéltre vágott gombát, majd beletesszük a sonkát, a cukrot, a hagymasót, a borsot, a ketchupot és összeforraljuk. A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és a raguval összekeverjük.
Átforrósítva tálaljuk és reszelt sajttal megszórjuk a tetejét. Energiatartalom: 2410 kJ
Fehérjetartalom: 28 g
Zsírtartalom: 23 g
Szénhidráttartalom: 64 g

Mákos guba
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg mák, 5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 ek. méz, 1 tojás, 1 ek. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kb. 1 liter tej, csipetnyi só

Elkészítése: Az élesztőt a cukorral, kb. 1 dl tejjel és kevés liszttel megfuttatjuk, majd a felvert tojással együtt a liszthez adjuk, ízesítjük csipetnyi sóval, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy kalácstészta keménységű tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett táblára borítjuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és gömbölyűre sodorjuk. Tepsi hosszúságúra vágjuk, a tepsibe nem túl szorosan egymás mellé helyezzük, és világos színűre sütjük. A kisült tésztát 1,5-2 centiméteres darabokra vágjuk, és jól kiszárítjuk. A maradék tejet felforrósítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a megszárított tésztára öntjük. Csak annyi ideig tartsuk rajta, ameddig a tészta megpuhul, eláztatni nem szabad. Szűrőkanál segítségével lecsöpögtetjük, majd a vajat felolvasztjuk és a tésztára csorgatjuk. Végül a tésztát a darált mákkal és a mézzel együtt alaposan elkeverjük.
Forrón tálaljuk.
Megjegyzés:
Készíthetjük felkarikázott kifliből is, így sokkal egyszerűbb és gyorsabb is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - KIFŐTT TÉSZTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.