Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - A KIFŐTT TÉSZTÁK 12.

2017.05.26

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Spagetti-süti
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók 4-6 személyre:
30 dkg spagetti egy kevés só, 25 dkg mazsola, (lehet a fele világos színű is) egy nagy stampedli Cointreau (vagy egyéb narancslikőr) 1/2 narancs leve 25 dkg dió, 2,5 dl tejszín 2,5 dl tej, 1/2 csomag vam7ia pudingpor 10 dkg méz, 4 tojás, vaj és zsemlemorzsa a sütőtálhoz, porcukor a meghintetéshez.

Előkészítés:
A spagettit kb. 10 cm hosszú darabokra tördeljük, a diót nem túl finomra vágjuk; a mazsolát megmossuk, jól lecsöpögtetjük, ráöntjük a narancs levét és a Cointreaut, majd állni hagyjuk; a tojásokat a tejszínnel, a tejjel, a pudingporral és a mézzel együtt felverjük.

Elkészítés:
A spagettit bő sós vízben puhára főzzük; szitában leszűrve hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük; egy sütőtálat kivajazunk és beszórunk zsemlemorzsával; a spagettit összekeverjük a marinált mazsolával és a dióval, elrendezzük a tálban, majd leöntjük a tojásos-tejes keverékkel; sütőben 1 órán át sütjük; kivéve meghintjük porcukorral, a tálban vágjuk adagokra, majd gyümölcsszósszal tálaljuk.
Legjobban a narancsmártás illik hozzá.

Stíriai metélt
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, 3 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 5 db tojás 7 dkg vaj, 4 dkg mazsola, 1/2 db citromhéj, 5 dk, zsemlemorzsa 8 dkg vaníliás cukor só

A tehéntúrót áttörjük és hozzáadjuk a lisztet, 1/2 dl tejfölt, 3 dkg porcukrot és a 2 db tojást. Enyhén megsózzuk és jól összedolgozzuk. Az 5 dkg vajat a 3 tojássárgájával, a megmaradt cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, a tejfölt, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A túróból elkészített tésztát kb. 1 cm-es vastagságúra kinyújtjuk és ceruzavastag metéltre vágjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel jól átöblítjük és lecsepegtetjük. Az így elkészített tésztát a tejfeles-tojásos édes masszába keverjük, majd a felvert tojásfehérjét könnyedén belekeverjük. Kivajazott és morzsával kihintett tűzálló edénybe tesszük.
Közép meleg sütőben megsütjük.
Vaníliás cukorral meghintve, frissen, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő:
1 óra 20 perc
Egy adag:
2900 kJ/690 kcal

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - KIFŐTT TÉSZTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.