Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - KIFŐTT TÉSZTÁK 10.

2017.04.06

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Pozsonyi kocka
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 2 db tojós 2 dk-g liszt 2 dl tejföl, 4 dk-g mazsola 10 dkg cukor, 40 dkg nagy kocka tészta 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg mák, 15 dkg baracklekvár 1/2 db citromhéj

Elkészítése:
A 8 dkg margarint a tojássárgájával, a fele mennyiségű cukorral, a liszttel elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a mazsolát. A tojásfehérjéből 2 dkg cukorral kemény habot verünk és lazán az édes masszába, keverjük. A nagy kocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és beleforgatjuk az elkészített tésztaalapba. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe egy sor tésztát lerakunk, megszórjuk a megmaradt cukorral összekevert darált mákkal. Erre ismét egy sor tésztát rakunk, amelyre egyenletesen elosztjuk a simára kevert baracklekvárt.

Végül a megmaradt tésztával lefedjük.
Reszelt citromhéjjal leszórjuk, és szép pirosra sütjük. Elkészítési idő: 50 perc Egy adag: 2470 kJ/590 kcal

 

Rakott metélt
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
40 dkg széles metélt 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor 2 dl tejföl, 1/2 db citrom héja 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dióhét dkg mazsola, 10 dkg barackíz, só

Elkészítése:
A metélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd 2 dkg olvasztott vajjal összekeverjük és a további felhasználásig letakarva félretesszük. A lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségű cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába belekeverjük a kifőzött tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verünk és lazán a tésztához keverjük. Vajjal kikent és morzsával kihintett tűzálló edénybe egy réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcukorral és a mazsolával meghintjük. Erre egy réteg metéltet teszünk, tésztával beborítjuk. Sütőben szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk. A nagy kocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és nagyon jól lecsepegtetjük. A főtt tésztát a sonkás-tojásos masszába keverjük.
Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe tesszük és mérsékelt hőfokú sütőben készre, sütjük. Tetejének sültnek, szép pirosnak kell lenni.
Kockákra felvágva tesszük tányérra és kínáljuk. Elkészítési idő: 1 óra Egy adag: 2310 kJ/550 kcal

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - KIFŐTT TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.