Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - KIFŐTT TÉSZTÁK 13.

2018.10.29

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Szénégető makaróni
Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon
Hozzávalók:
25 dkg makaróni, 15 dkg gomba, 15 dkg sonka, 1 dl tejföl, 15 dkg sajt, só, bors. A tésztát egy edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel és megsózzuk. Lefedjük és 8 percig 500 W-on főzzük. Félidőben alaposan megkavarjuk. A gombát a tönkjétől elválasztjuk, alaposan megmossuk, megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük. A sonkát apró kockákra vágjuk. Egy edénybe beletesszük az apróra vágott gombát és sonkát, majd 8 percig 500 W-on fedő alatt pároljuk.
A megfőzött tésztára ráöntjük a megpárolt gombát és sonkát, jól összekeverjük, leöntjük tejföllel és a tetejére sajtot reszelünk.

Szilvás gombóc
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 kg magvaváló szilva, 30 dkg finomliszt, 15 dkg mokkacukor, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, ízlés szerint porcukor, őrölt fahéj, só A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval, a felvert tojással és 12 dkg-nyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk, és lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk. A tésztát a szilva nagyságának megfelelő, egyforma négyzetekre vágjuk. A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, és kimagozzuk. A mag helyére 1-1 szem mokkacukrot, valamint késhegynyi őrölt fahéjat teszünk. Az ízesített szilvát a négyzetek közepére helyezzük, a tészta négy sarkát összenyomjuk, és tenyerünkkel gombócot formálunk belőle. Közben a vizet feltesszük főni. Ha már forr, enyhén megsózzuk, és a gombócokat kifőzzük. Főzés közben óvatosan kavarjuk meg, mert a gombócok kiszakadhatnak.
A maradék zsíron vagy margarinon a zsemlemorzsát világosra pirítjuk, és a kifőtt gombócokat beleforgatjuk.
Ha a szilvánk nem elég a tésztához, akkor a megmaradt tésztából nudlit készíthetünk.
Tálaláskor a gombócokat ízlés szerint porcukorral szórjuk meg.

Tojásos metélt paprikás mártással
Smidhoffer Gerti Recepttéka
Hozzávalók:
30 dkg száraz keskeny metélt, 6 tojás, 8 evőkanál paprikás mártás, 1 dl tejföl, 1 csomó metélőhagyma, 2 evőkanál olaj, só. Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és forró olajban átforgatjuk. Ráöntjük a tejföllel elhabart tojást és addig keverjük, amíg a tojás összeáll.
Forrón tálaljuk.
Paprikás mártással meglocsoljuk és apróra vágott metélőhagymával meghintjük a tetejét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A TÉSZTÁK LEXIKONJA - KIFŐTT TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.