Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - KIFŐTT TÉSZTÁK 14.

2019.02.19

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Trikolor spagetti zöldséges tyúkraguval
Smidhoffer Gerti Recepttéka
Hozzávalók:
32 dkg Trikolor spagetti, 40 dkg tyúkmell, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 2-3 evőkanál olaj, 8 dkg reszelt sajt, só.

Elkészítése:
A ledarált tyúkhúst finomra vágott hagymával, kis kockára vágott sárgarépával és petrezselyemgyökérrel olajban kissé lepirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntve alá, lefedve megpároljuk.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró olajban átforgatjuk.
Tálaláskor ráhalmozzuk a ragut és gazdagon meghintjük reszelt sajttal a tetejét.

Túrós csusza
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg szalonna (ízlés szerint sós vagy füstölt), 40 dkg túró, 2 dl tejföl, ízlés szerint só

A lisztből és a tojásból ha szükséges, kevés víz hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Kb. 30 percig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk. A szikkadt tésztát közel azonos méretű darabokra tépjük (nem vágjuk, mert az eredeti csusza tépett tésztából készül). A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük. A megpirított töpörtyűt a zsírból kiszedjük, és melegen tartjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, majd a meleg szalonnazsírra tesszük, és alaposan összekavarjuk. A túrót villával összetörjük, és mindenki ízlés szerinti mennyiséget tesz a kiszedett tésztára, amit gazdagíthat tejfüllel és töpörtyűvel.
Tálalhatjuk úgy is, hogy az összetört túrát a tésztához keverjük, meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a töpörtyűt.
Megjegyzés:
Ha nincs időnk tésztát gyúrni, akkor ízlésünknek megfelelő, készen vásárolt tésztát főzzünk ki.
A továbbiakban az elkészítése megegyezik az előzőekben leírtakkal.

Vargabéles
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró 4 dl tejföl, 4 db tojás, 20 dkg porcukor, 1l2 db citrom reszelt héja 4 dkg mazsola, 15 dkg finommetélt 6 dkg vaj, 4 db réteslap só

A túrót szitán áttörjük, tejföllel elkeverjük és hozzáadjuk a tojássárgát. Porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül az előzőleg beáztatott mazsolát belekeverjük. A finommetéltet bő, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, átöblítjük és jól lecsepegtetjük. Az előbbiben elkészített túrómasszát a kifőzött finommetélttel, elkeverjük, a keményre felvert tojáshabot belekeverjük. Magas falú tepsit vajjal kikenünk, a tepsi alját és oldalát a réteslappal duplán kibéleljük, a tárótölteléket beleöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Két réteg réteslappal lefedjük, és olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Közép meleg sütőbe téve 35-40 percig sütjük.
A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük, majd kockákra vágjuk.
Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.

Zöld metélt magyarosan
Smidhoffer Gerti Recepttéka
Hozzávalók:
32 dkg zöld metélt, 30 dkg darált sertéshús, 3-4 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 késhegynyi őrölt bors, 8 dkg reszelt sajt, 2 késhegynyi vöröshagymasó, só.

Elkészítése:
A zöld metéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró olajon átforgatjuk. A darált húst olajban zsírjára pirítjuk, paprikával, borssal, hagymasóval fűszerezzük.
Még egy rövid ideig fedő alatt, egy kevés vizet öntve hozzá, pároljuk, majd ismét zsírjára pirítjuk és összekeverjük a tésztával.
Tálaláskor sajtot szórunk a tetejére.

Zsemlegombóc
Szakál László “Disznótoros receptek”
Hozzávalók:
75 dkg liszt, 2 egész tojás, 50 dkg burgonya, 5 zsemle, 5 dkg zsír, 2 csapott evőkanál só.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd megreszeljük, a zsemléket apró kockákra vágva zsírban megpirítjuk. Mindezeket elkeverjük a liszttel, a tojással, és megsózzuk. Fél tojás nagyságú gombócokat formálunk belőle.
Erősen fővő sós vízben főzzük addig, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére.
A megfőtt gombócokat zsírban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, és a savanyú tüdőhöz tálaljuk (morzsa nélkül is készíthetjük).

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
A TÉSZTÁK LEXIKONJA - KIFŐTT TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.