Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - KIFŐTT TÉSZTÁK 6.

2017.02.08

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Káposztás kocka II.
Smidhoffer Gerti Recepttéka
Hozzávalók:
32 dkg száraz kockatészta, 80 dkg fejes káposzta, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 2 késhegynyi őrölt bors, só. Elkészítése:
Az olajban a cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük a finomra lereszelt káposztát. Zsírjára pirítjuk, megsózzuk és kevés vizet aláöntve megpároljuk. Mikor puha, ismét zsírjára pirítjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és a káposztával összekeverjük.
Megborsozzuk és jól átpirítva tálaljuk.
Energiatartalom: 1900 kJ
Fehérjetartalom: 14 g
Zsírtartalom: 10 g
Szénhidráttartalom: 76 g

Lekváros derelye
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 30 dkg Liszt, 1 tojás, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint só, porcukor, szükség szerint szilvalekvár A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval, a felvert tojással és 12 dkg-nyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk. Lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk, majd derelyevágóval tetszőleges nagyságú négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 1-1 kanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd a tészta széleit egymásra hajtjuk, és jól lenyomkodjuk. Újabban a kereskedelemben nagyon jól használható derelyekiszúrót, (formázót) lehet vásárolni, ami meggyorsítja, megkönnyíti munkánkat. A zsemlemorzsát a megmaradt zsírban vagy margarinban aranysárgára pirítjuk. A derelyét enyhén sós vízben kifőzzük, és a zsemlemorzsába forgatjuk tálaláskor ízlés szerint porcukorral szórjuk meg.
Megjegyzés:
A derelyét készíthetjük frissen gyúrt, nyújtott tésztából is, de akkor a négyzetekre vágott tészta szélét kenjük meg felvert tojással vagy tojás fehérjével, mert különben a tészta széle nem ragad össze.

Máglyarakás
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók:
6-8 kifli, 8 dl tej, 15 dkg darált dió, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 tojás, 1 ek. sárgabaracklekvár, 50 dkg savanykás alma, 5 dkg mazsola, 1 üveg meggybefőtt, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint cukor, porcukor, csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé A tojásokat egyenként felütjük és szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vaj vagy margarin felét, ízlés szerinti cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet és langyosra melegítjük. Közben a kifliket vékony karikára vágjuk, majd a langyos tejet ráöntjük, és a kiflikarikákat beleforgatjuk. A meggybefőttet kimagozzuk. A mazsolát átválogatjuk, és tejbe beáztatjuk. A darált dióbelet ízlés szerinti cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. Egy lapos jénai tálat a maradék vajjal vagy margarinnal kikenünk, és a kiflik egyharmadát a tál aljára terítjük. Egyenletesen megszórjuk cukrozott dióval, majd a meggy és a mazsola felét is rászórjuk, befedjük újabb egyharmad kiflivel, majd ismét diót szórunk rá, és a maradék mazsolát és meggybefőttet is rátesszük. Végül betakarjuk a megmaradt kiflivel. Az almát megmossuk, megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és a kiflik tetejét egyenletesen befedjük vele. Sütőbe tesszük, és enyhén átsütjük. A tojásfehérjéből csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé hozzáadásával kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a sárgabaracklekvárt, ízlés szerint porcukrot, és az egészet a máglyarakás tetejére simítjuk.
Visszatesszük a sütőbe, és a habot rászárítjuk.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - KIFŐTT TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.