Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - MELEG TÉSZTÁK, FELFÚJTAK 4.

2017.04.22

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Daragombóc
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
20 deka dara, 5 deka vaj, 5 deka cukor, 6 deci tej, 2 tojás, 1 zsömle, só.

A darát a forrásban levő tejben a vajjal, a cukorral, egy kevés sóval óvatos keverés mellett megfőzzük, majd hagyjuk langyosra lehűlni. Ezután hozzákeverjük a meghámozott, apró kockákra vágott zsömlét, a 2 tojássárgáját és a 2 fehérjéből készült, keményre vert habot. A masszát negyed óráig pihentetjük, majd apró gombócokat formálunk belőle és forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük.
Gyümölcsízzel tálaljuk.

Darás (grízes) tészta
Schuck Antalné Minden napra egy recept
Hozzávalók:
egy adag gyúrt metélt tészta, 10 dkg búzadara, három evőkanál olaj, só.

Az olajon kevergetve megpirítjuk a búzadarát, majd annyi vízzel öntjük le, hogy éppen ellepje. Kis lángon, kevergetve, néhány percig pároljuk, ezalatt a dara a vizet teljesen magába szívja. A metélt tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsurgatva, a pirított darával összekeverjük.
Porcukrot, lekvárt kínáljunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - ÉDES METÉLTEK
Szerző:

doksi
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.