Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - A MELEG TÉSZTÁK, FELFÚJTAK 3.

2017.02.10

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Cseresznyés rétes
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
5 deka morzsa, 80 deka cseresznye, 10 deka cukor, 5 deka vaj, 10 deka darált dió.

Elkészítése:
Készítése teljesen megegyezik az almás rétes készítésével, a különbség, hogy alma helyett kimagozott cseresznyével töltjük meg. A cseresznyét jól megmossuk, kimagozzuk, levét szitán lecsurgatjuk.
Ugyanúgy töltjük és sütjük, mint az almás rétest.

Csokoládéfelfújt
Schuck Antalné Minden napra egy recept
Hozzávalók:
3 dkg rétesliszt, 3 dkg vaj, 3 dl tej, két evőkanál kakaópor, három púpozott evőkanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, három tojás sárgája és hat tojás fehérje (a kimaradó sárgája a csokoládémártásba kerül), a tál kikenéséhez zsír.

Elkészítése:
A vajból, a lisztből meg a tejből besamelt főzünk, a tűzről levéve hozzákeverjük a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, és ha kihűlt, a tojások sárgáját meg a kemény habbá vert fehérjét. Zsírral kikent tűzálló tálba öntjük és a sütőben, gőzfürdőben 4045 percig sütjük.
Csokoládésodóval tálaljuk.

Csúsztatott palacsinta
Schuck Antalné Minden napra egy recept
Hozzávalók:
négy tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 12 dkg liszt, porcukor, reszelt citromhéj vagy darált mandula, a sütéshez olaj.

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - MELEG TÉSZTÁK, FELFÚJTAK
Szerző:
doksi
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.