Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - MELEG TÉSZTÁK - FELFÚJTAK 1

2016.12.30

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

A gyúrt tészta készítésének fogásai
Magyar Konyha: Tészták sülve-főve

A megszitált lisztet a gyúródeszka közepén felhalmozzuk. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, és ide ütjük be az egész tojást és annyi vizet, hogy a tészta összegyúrva se lágy, se kemény ne legyen. Megsózzuk, összegyúrjuk, és nagyon jól kidolgozzuk, hogy a tészta teljesen sima legyen.

Ezután kisebb cipókat formálunk belőle, ezeket egyenként ismét kidolgozzuk, majd tetejüket vékonyan bezsírozzuk, hogy ne szikkadhasson, és egy tiszta asztalkendővel letakarjuk. Kb. 10-15 percig pihentetjük, majd a leveleket egyenként kinyújtjuk. A kinyújtott levéltésztát liszttel gyengén meghintjük, és szétterítve néhány percig szikkadni hagyjuk.

Erre azért van szükség, hogy a tészta vágás közben ne ragadjon össze. Ügyelni kell arra is, hogy túl sokáig ne szikkadjon, mert kiszárad, és ennek következtében törik. Igény szerinti formára felvágjuk, a feldarabolt, gyúrt tésztát ujjunkkal szétszedjük, kissé felrázzuk, hogy a főzés megkezdéséig ne ragadjon össze.
A receptekben közölt tésztamennyiséget a következő anyagok felhasználásával készíthetjük el házilag: 40 dkg liszt, 1 db tojás, kevés víz, só.

Ágifánk
Schuck Antalné Minden napra egy recept

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, három tojássárgája, egy evőkanál rum, egy citrom leve, egy evőkanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, tej, 5 dkg vaj, csipetnyi só, a sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor, barackíz, rum. Elkészítése:
1 dl langyos, édes tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel, a tojássárgákkal, a rummal, a citromlével, csipetnyi sóval, a vaníliás cukorral és annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat és lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.

Fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral fánkokat szúrunk ki belőle, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. Ezután annyi olajat forrósítunk, hogy a fánkok úszhassanak benne és a fánkok tetejét benyomva, felső felükkel lefelé az olajba rakjuk. Az első felüket fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megfordítva, erős lángon, fedő nélkül fejezzük be a sütést: gyönyörű, szalagos fánkok kerülnek ki a serpenyőből. Alaposan lecsepegtetve, porcukorral meghintve, forró, hígított barackízzel, (esetleg rummal ízesített lekvárral) tálaljuk.
Sokkal kevesebb gondunk, tennivalónk van vele, mint a hagyományos fánkkal és legalább olyan finom.

Almafelfújt
Schuck Antalné Minden napra egy recept
Hozzávalók:
nyolc kisebb alma, egy evőkanál kristálycukor, citromhéj, barackíz, 6 dkg vaj, 6 dkg rétesliszt, 4 dl tej, négy tojás, négy evőkanál porcukor, két evőkanál rum, a tálkikenéséhez vaj. Elkészítése:
Az egész almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük és az almát a kristálycukorral meg egy darab citromhéjjal ízesítve vízben félpuhára főzzük.
Szitán lecsurgatjuk, majd mély, kivajazott tűzálló tálba egymás mellé ültetjük.
A magházak helyére sűrű barackízt töltünk. A vajból, tejből meg lisztből besamelt főzünk, a tűzről levéve a porcukrot belekeverjük, belereszelünk egy kis citromhéjat, és ha már kihűlt, eldolgozzuk benne a tojások sárgáját, a rumot meg a tojások fehérjéből vert kemény habot. Ezt a masszát az almákra öntjük és a sütőben vízzel telt tepsibe állítva a tűzálló tálat, 45 percig sütjük.
Ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával vagy papírlappal takarjuk le.

Almás lepény
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
50 deka liszt, 25 deka vaj (margarin), 16 deka porcukor, 3 deka élesztő, 3 evőkanálnyi tej, 2 egész tojás, másfél kiló alma, 12 deka cukor, fél citrom, só. Elkészítése:
Az 50 deka lisztet és a zsiradékot összemorzsoljuk 15 deka porcukorral, csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal. Ezután egy csészében felolvasztunk 3 deka élesztőt 3 evőkanálnyi tejjel és egy kávéskanálnyi porcukorral. Ezt azután a liszthez keverjük egy egész tojással, és gyorsan összegyúrjuk. Fél óráig pihentetjük. Ezután a tésztát kétfelé osztjuk, tepsiben 1 centiméteres vastagságúra elnyújtjuk és közép meleg sütőben félig kisütjük.
Ekkor az almát meghámozzuk és megtisztítjuk magházától, kevés citrommal és 12 deka cukorral lepároljuk. A párolt almát a tésztára öntjük. Egyenletesen eligazítjuk rajta, majd a tészta nyers felét is elnyújtjuk és az almás részre tesszük. Egy egész tojást egy csészében elkeverünk és bekenjük vele a lepényt. 5 perc múlva ismét bekenjük és egy vízbe mártott villával csíkokat húzunk a lepény tetején keresztbe. Közép meleg sütőben kisütjük.
Ha kisült, vízbe mártott késsel felvágjuk és meghintjük vaníliás cukorral.

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - ÉDES METÉLTEK
Szerző:
doksi
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.