Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÉSZTÁK LEXIKONJA - MELEG TÉSZTÁK, FELFÚJTAK 2.

2017.01.13

A TÉSZTÁK LEXIKONJA

Aranygaluska
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
50 deka liszt, 2 deka élesztő, 10 deka cukor, 2 tojássárgája, 10 deka vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 deci tej, 5 deka darált dió, 3 deka mazsola, csipet só. A borhabhoz: 3 deci bor, 12 deka cukor, 1 tojás sárgája, 3 tojás fehérje (2 a tészta készítésénél visszamaradt), 3 deka liszt, citromhéj.

Elkészítése:
Az élesztőből 5 deka liszttel, 1 deci langyos tejjel, 2 deka cukorral kovászt készítünk. Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a liszttel, a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral, a tojás sárgákkal, 5 deka olvasztott vajjal és a langyos tejjel addig dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik. Ezután langyos helyen 40-50 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat szaggatunk a tésztából.
Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártunk és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe vagy lábosba. Amidőn egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi galuskával beborítjuk. Ezután ismét kelni hagyjuk 40-50 percig, majd közép meleg sütőben megsütjük.
Az aranygaluskához a következő borhabot készítjük: a tojássárgáját összekeverjük a liszttel és fél deci hideg borral. Ügyeljünk, hogy az anyag sima legyen. A többi bort 6 deka cukorral és citromhéjjal felforraljuk és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgával és hideg borral elkevert liszthez. Forrásig hevítjük, azonban felforrnia nem szabad.
Ezután a tojások fehérjéből 6 deka cukorral keményre felvert habhoz keverjük.

Bácskai mákos gombóc
Schuck Antalné Minden napra egy recept
Hozzávalók:
2,5 dl víz, 60 dkg liszt, egy tojássárgája, két evőkanál zsír vagy 10 dkg vaj, 20 dkg mák, porcukor, só.

Elkészítése:
A vizet egy csipetnyi sóval felforraljuk, és ha lobog, állandóan kevergetve, belecsurgatjuk a lisztet. Csak felületesen keverjük össze és lisztezett deszkára borítva hűlni hagyjuk. Ha már langyos, a tojás sárgáját beledolgozzuk, és úgy gyúrjuk össze, akár a krumplis tésztát. Lisztes kézzel nagyon apró gombócokat formálunk, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, olvasztott zsiradékban megforgatjuk, tálaláskor porcukorral kevert, darált mákkal hintjük meg.
Csak frissen jó!

Barackfelfújt
Schuck Antalné Minden napra egy recept
Hozzávalók:
hat tojás fehérje, három púpozott evőkanál porcukor, három evőkanál barackíz, a forma kikenéséhez zsír, karamellkrém.

Elkészítése:
Két tojás fehérjét a cukorral meg a barackízzel kikeverünk, a négy tojásfehérjéből vert kemény habot hozzáadva, kizsírozott őzgerincformába öntjük.
A sütőben, gőzfürdőben 35-40 percig sütjük, majd tálra borítva karamellkrémmel leöntjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÉSZTA LEXIKON - MELEG TÉSZTÁK, FELFÚJTAK
Szerző:
doksi
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.