Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK ŐZRE ÉS SZARVASRA 2

2019.05.19

A VADAK LEXIKONJA

ÁFONYÁS VADRAGU
Hozzávalók:
1 kiló szarvashús, 15 deka gomba, 2 fej hagyma, 2 szép sárgarépa és vadfűszerek

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, s olajban megdinszteljük. Beletesszük a kockára vágott húst, és tovább dinszteljük.

Vadfűszerrel: mustármaggal, babérlevéllel, borókabogyóval, zúzott fokhagymával és sóval, borssal fűszerezzük. Mikor a hús már puha, beletesszük a kockára vágott gombát és a sárgarépát. Mielőtt tálalnánk, összeforraljuk az áfonyalekvárral.
Burgonyakrokettel kínáljuk, és a tányéron karikára vágott paprika közepében áfonyalekvárt is elhelyezünk.

 

 

ALPOKALJAI GOMBÁS SZARVAS-TOKÁNY
Hozzávalók:
50 dkg szarvascomb, 3-4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 dl fehérbor. 10-10 dkg vargánya- és rókagomba, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, kakukkfű, őrölt bors, só

Elkészítése:
A húst ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, és megmossuk. Olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel tovább pirítjuk, majd belerakjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt pároljuk, szükség szerint kevés borral meglocsoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a megtisztított és jól megmosott vargányát és a rókagombát. Babérlevéllel és vágott petrezselyemmel ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, liszttel elkevert tejföllel sűrítjük. Párolt rizzsel, vagy krokettel körítjük.

ANGOLOS SZARVAS-GERINC
Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg szarvas-gerinc, 10 dkg szalonna, só, őrölt bors, 1 kiskanál őrölt rozmaring, 2 dl olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál liszt

Elkészítése:
A bepácolt szarvas gerincén átvágjuk a csigolyákat, majd szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Sóval, őrölt borssal, rozmaringgal bedörzsöljük, majd forró olajban készre sütjük. A sült zsírjába 2 evőkanál lisztet és paradicsompürét keverünk, majd felforraljuk.

A gerincről lefejtük a húst, szeletekre vágjuk, és a pecsenyelével megöntözzük.
Köretként burgonyapürét, krokettet, vagy mogyoróburgonyát ajánlunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
VADAK LEXIKONJA - ŐZ ÉS SZARVAS RECEPTEK
Szerző:

Barna Aladár, Egri Balázs,
Kovács Nándor, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései.
Külön köszönet Zuárdnak közlésre adott receptjeiért
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.