Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A VADAK LEXIKONJA - A PÁCOK ÉS VADASOK 7

2016.12.28

A VADAK LEXIKONJA

VADAS RECEPTEK
ERDÉSZNÉ VADAS NYULA

Elkészítés: 2 óra
Hozzávalók:
2 házinyúlcomb (vagy 1 kg nyúllapocka), 8 dkg füstölt szalonna, 3 dkg zsír, 1 kiskanál liszt, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 1 citrom, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dl fehérbor, 30 dkg narancs, só, szemes bors, babérlevél, kakukkfű, 1 ek mustár
A hagymás nudlihoz:
50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, só

Elkészítése:
Egy kevés zsírban átsütjük a lehártyázott, megtűzdelt combokat, majd kivesszük, megsózzuk és félretesszük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a felkarikázott hagymát, zöldségeket. Borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel ízesítjük, és fehérborral meg 3 dl vízzel felforraljuk. Beletesszük a combokat, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. A húst forró tálra fektetjük, levét a zöldségekkel együtt szitán áttörjük vagy szétturmixoljuk. A liszttel, citrom levével meg a mustárral simára keverjük a tejfölt, a zöldségpéphez öntjük, és még egyszer felforraljuk. A combokra öntve, nyers narancscikkekkel díszítve, hagymás nudlival tálaljuk.
A hagymás nudlihoz héjában megfőzzük, meghámozzuk, és melegen áttörjük a burgonyát, és a liszttel, a tojással, meg egy csipet sóval összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, ujjnyi széles, 3-4 cm hosszú darabkákra vágjuk. Henger alakúra sodorjuk, és sós vízben kifőzzük.
Leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetve, zsírban pirított, finomra vágott vöröshagymába forgatjuk.

GOMBA VADASAN 01.
Hozzávalók:
60 dkg erdei gomba (ha nincs, lehet készíteni laska gombából is), 12 dkg zsír vagy olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 12 dkg sárgarépa, 12 dkg petrezselyemgyökér, 4 dkg liszt, bors, mustár, babérlevél, borókabogyó, citromhéj, cukor, és só

Elkészítése:
Ha jó zöldségesen szeretjük, tehetünk bele egy fél zellergumót, és egy fél karalábét, de lehet növelni a zöldség mennyiségét is.
A megtisztított, cikkekre vágott gombát 5 dkg zsírban, vagy olajban hagymával megpároljuk, sóval, tört borssal ízesítjük. Ezzel egyidejűleg ugyancsak 5 dkg zsírban, vagy olajban vöröshagymával, amelyet apróra vágunk, megdinszteljük a karikára vágott zöldségeket egy kis víz hozzáadásával, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral, borókabogyóval ízesítjük ízlés szerint, majd felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Utána szitán áttörjük, vagy leturmixoljuk. 2 dkg zsírból vagy olajból, és a lisztből cukorral barnított rántást készítünk, s besűrítjük vele a zöldséglevet. Habarással is elkészíthető.
Citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és a párolt gombára öntjük. 1-2 percig újra együtt forraljuk.
Zsemlegombóccal, vagy makarónival tálaljuk.

GOMBA VADASAN 02.
Hozzávalók:
15 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg gomba, 1 dkg liszt, 1 dl energiaszegény tejföl, 2 ek étolaj, babérlevél, egész bors, mustár, édesítőszer

Elkészítése:
A sárgarépát, gyökeret, vörös- és fokhagymát apró kockákra vágjuk és 5 deci vízben kissé megsózva, fedő alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk és leturmixoljuk. Amíg a zöldség fő, a megtisztított gombát cikkekre vágjuk, és olajon megpirítjuk. Kissé sózzuk, kevés vizet ráöntünk, majd kis lángon 5 percig pároljuk. A zöldségpürét ráöntjük, a lisztet a tejfölben simára keverjük, és a gombát ezzel besűrítjük.
Megfűszerezzük, és még egyszer felforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
VADAK LEXIKONJA - A PÁCOK ÉS VADASOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.