Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A VADAK LEXIKONJA - PÁCOK ÉS VADASOK 4.

2016.10.08

A VADAK LEXIKONJA

 

 

VADAS RECEPTEK
HAMIS VADAS

Elkészítése:
Leginkább bőr és csont nélküli pulyka felső combot veszek, de lehet marhahúsból is, vagy ki miből szereti. A hús mennyiségét mindig a létszám dönti el, (2 felső comb nagyjából 1 kg). Ehhez veszek 2 csomag sárgarépát 1 csomag fehéret, vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát.

 

 

A húst szeletekre vágom, a zöldségfélét kockára. Annyi vízzel teszem fel főzni, hogy éppen ellepje, hogy minden megpuhuljon. (A sóval nagyon óvatosan kell bánni!) Fontos beletenni még babérlevelet is. Ízlés szerint borsot, vegetát, petrezselyem zöldet, zöldpaprikát, hasonlóképpen, mintha húslevest főznék. Ha már minden megpuhult, akkor a babérlevelet kidobom, a hússzeleteket kihalászom, és a visszamaradt összes zöldségfélét egy doboz jó sűrű tejföllel összeturmixolom. Jó sűrű masszát kapok. Ezután 2-3 evőkanál cukrot megpirítok, és összefőzöm ezzel az egyveleggel. Ezek után kis mustárral, és igazi citromlével még tovább bolondítom. Ehhez a kis családom főtt tésztát szeret enni, (de természetesen zsemlegombóc is illik hozzá).
Nem keverem össze, hogy ki-ki úgy szedjen belőle, amilyen arányban kedve tartja.

HAMIS VADAS HÁZINYÚL
Hozzávalók:
1 db nyúl hátulja, 10 dkg húsos füstölt szalonna, só, olaj, 1 fej nagyobb vöröshagyma, 1 evőkanál csípős mustár, 3 dl tej, 3 dkg sima liszt, 2 db citrom leve, 1 kiskanál méz, 1 csokor friss kapor

Elkészítése:
A nyulat megtisztítjuk, szárazra töröljük és megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal, majd besózzuk, és egy éjszakára, hidegre helyre tesszük. Másnap feldaraboljuk, s felhevített olajon minden oldalról megpörköljük, azután hozzátesszük az apróra vágott hagymát meg a mustárt, és tovább pirítjuk. Azután felöntjük forró vízzel, és lefedve lassan pároljuk. Közben a tejbe belehabarjuk a sima lisztet, és a félig puha húsra öntjük. Végül megízesítjük citromlével és mézzel.
Tálalása:
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott kaporral.
Körítésként bármilyen főtt tésztát adhatunk hozzá.

HAMIS VADAS JUTKA MÓDRA
Elkészítése:
Mivel nem szeretek sokat küszködni az előkészületekkel, azért én ezt nagyon egyszerűen készítem el. Leginkább bőr és csont nélküli pulyka felső combot veszek, de lehet marhahúsból is, vagy ki miből szereti. A hús mennyiségét mindig a létszám dönti el, (2 felső comb nagyjából 1 kg). Ehhez veszek 2 csomag sárgarépát 1 csomag fehéret, vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát. A húst szeletekre vágom, a zöldségfélét kockára. Annyi vízzel teszem fel főzni, hogy éppen ellepje, hogy minden megpuhuljon. (A sóval nagyon óvatosan kell bánni!) Fontos beletenni még babérlevelet is. Ízlés szerint borsot, Vegetát, petrezselyem zöldet, zöldpaprikát, hasonlóképpen, mintha húslevest főznék. Ha már minden megpuhult, akkor a babérlevelet kidobom, a hússzeleteket kihalászom, és a visszamaradt összes zöldségfélét egy doboz jó sűrű tejföllel összeturmixolom. Jó sűrű masszát kapok. Ezután 2-3 evőkanál cukrot megpirítok, és összefőzöm ezzel az egyveleggel. Ezek után kis mustárral, és igazi citromlével még tovább bolondítom. Ehhez a kis családom főtt tésztát szeret enni, (de természetesen zsemlegombóc is illik hozzá).
Nem keverem össze, hogy ki-ki úgy szedjen belőle, amilyen arányban kedve tartja.
Egyetlen baja azért van!
Nagyon hamar elfogy!

HAMIS VADAS-LEVES
Hozzávalók:
1 csomó vegyes leveszöldség, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 3 babérlevél, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejföl
A galuskához:
2 tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a káposztareszelőn lereszelt zöldségeket, a cukrot, és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, bő egy liter vízzel felöntjük, majd sóval, őrölt borssal és babérlevéllel ízesítve fedő alatt főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Eközben a tojásokat villával felverjük és a zsemlemorzsával, valamint a vagdalt petrezselyemmel összedolgozzuk. Kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
Ha a galuskák feljöttek a felszínre, levesszük a tűzről, elkeverjük benne a tejfölt és forrón tálaljuk.

HAMIS VADAS-MÁRTÁS
Hozzávalók:
1 csokor leves-zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, fél citrom leve és reszelt héja, 1 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá, és 10 percig főzzük.
A főtt zöldséget kissé kihűtjük, és levével együtt turmixgépben pépesítjük, majd félretesszük. A serpenyőbe beleöntjük a megmaradt olajat, rászórjuk a cukrot, és kevergetve világos karamellé pirítjuk. Ezután nagyon óvatosan - nehogy a forró cukor kifröccsenjen - ráöntjük a zöldséges pépet, és addig forraljuk, amíg a cukor egészen felolvad benne. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, valamint a tejföllel és fél dl vízzel simára kevert lisztet.
Kevergetve jól kiforraljuk.
A mártást kihűlése előtt néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
VADAK LEXIKONJA - A PÁCOK ÉS VADASOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.