Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A VADAK LEXIKONJA - PÁCOK ÉS VADASOK 8.

2017.01.04

A VADAK LEXIKONJA

VADAS RECEPTEK
GOMBA VADASAN 03.
(TOLNAI KÁLMÁN)
Hozzávalók:
80 dkg erdei gomba, 12 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk. Szemes-bors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só

Elkészítése:
A tisztított, cikkekre vágott gombát 5 dkg zsírban megpároljuk, sóval, borssal meghintjük. Ezzel egyidejűleg ugyancsak 5 dkg zsíron megpirítunk karikákra vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és a párolt gombára öntjük. 1-2 percig együtt forraljuk.
Zsemlegombóccal, vagy makarónival tálaljuk.

GOMBÁS VADAS LIBAMELL
Hozzávalók:
1,5 kg vegyes zöldség (karotta és petrezselyem-gyökér fele-fele arányban), 1 termetes és 1 közepes vöröshagyma, 1 nagy, bőrös libamell (kb. 70 dkg) 6-8 babérlevél, 20 szem egész fehér bors, só. 8 evőkanál olaj, 25 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 tojás, 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 7 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 csapott evőkanál cukor, 1 egész citrom leve

Elkészítése:
A megtisztított, nem túl vékony zöldséget és a karikára vágott, felszeletelt nagy fej hagymát lábasba szórjuk, a kicsontozott, bőrös libamellet ráfektetjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, a babérlevéllel és a fehér borssal fűszerezzük, majd megsózzuk. Addig főzzük, amíg a zöldség nagyon puha nem lesz. A hús ekkor még biztosan nem az, de majd a sütőben megpuhul. Amíg a hús és a zöldség fő, előkészítjük a többi hozzávalót. A kisebb, nagyon finomra vágott hagymát egy kevés olajon megfuttatjuk, és a megmosott, felszeletelt gombát addig pirítjuk rajta, amíg leve teljesen el nem fő. A rizst hagyományos módon megpároljuk. A libamellet a zöldséges főzőléből kivesszük, és bőröstől ledaráljuk. A zöldségnek kb. a felét szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a húshoz adjuk. Ugyancsak hozzátesszük az előre elkészített gombát, a rizst és a tojással összedolgozzuk. Ha szükséges, utána sózzuk. Az így elkészített masszából egy kizsírozott, tűzálló tál közepén hosszúkás cipót formálunk. A tetejét vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, és másfél pohár tejföllel meglocsoljuk. Előmelegített sütőben nagy lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 185°C) kb. 50 perc alatt aranysárgára sütjük. Amíg a hús sül, a maradék zöldséget a főzőlével együtt szitán áttörjük, vagy merülő mixerrel pépesítjük. 5-6 evőkanál olajból a liszttel és a cukorral (ettől kissé karamellizálódik) vékony, rózsaszínű rántást készítünk, és az áttört zöldséges lével felengedjük. Pár percig forraljuk, és ha szükséges, utána sózzuk, cukrozzuk, majd a citromlével ízesítjük. A végén a maradék tejfölt belekeverjük.
Ekkor már csak egyet forralunk rajta.
Burgonyaropogós (krokett) vagy spagetti illik hozzá köretnek.

HAMIS VADAS
Elkészítése:
Leginkább bőr és csont nélküli pulyka felső combot veszek, de lehet marhahúsból is, vagy ki miből szereti. A hús mennyiségét mindig a létszám dönti el, (2 felső comb nagyjából 1 kg). Ehhez veszek 2 csomag sárgarépát 1 csomag fehéret, vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát. A húst szeletekre vágom, a zöldségfélét kockára. Annyi vízzel teszem fel főzni, hogy éppen ellepje, hogy minden megpuhuljon. (A sóval nagyon óvatosan kell bánni!) Fontos beletenni még babérlevelet is. Ízlés szerint borsot, vegetát, petrezselyem zöldet, zöldpaprikát, hasonlóképpen, mintha húslevest főznék. Ha már minden megpuhult, akkor a babérlevelet kidobom, a hússzeleteket kihalászom, és a visszamaradt összes zöldségfélét egy doboz jó sűrű tejföllel összeturmixolom. Jó sűrű masszát kapok. Ezután 2-3 evőkanál cukrot megpirítok, és összefőzöm ezzel az egyveleggel. Ezek után kis mustárral, és igazi citromlével még tovább bolondítom.

Ehhez a kis családom főtt tésztát szeret enni, (de természetesen zsemlegombóc is illik hozzá).
Nem keverem össze, hogy ki-ki úgy szedjen belőle, amilyen arányban kedve tartja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
VADAK LEXIKONJA - A PÁCOK ÉS VADASOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.