Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VADAK LEXIKONJA - PÁCOK ÉS VADASOK 12.

2018.09.22

VADAK LEXIKONJA

KEMÉNYTOJÁS VADASAN
Hozzávalók:
8 tojás, 7 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk. Szemes bors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, ecet

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük és meghámozzuk. 5 dkg zsíron megpirítunk felkarikázott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és melegen tartjuk.
A keménytojásokat egy tálba tesszük és körülöntjük a vadas-mártással.
Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.

LIBACOMB VADASAN
Hozzávalók:
2 db libacomb (60-70 dkg), 2 evőkanál libazsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 szál (15 dkg) sárgarépa, 1 szál (10 dkg) fehérrépa, 2 babérlevél, 1 db citrom, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi őrölt fehérbors

Elkészítése:
A libacombot besózzuk, kevés forró zsírban minden oldalán pirosra sütjük, kiemeljük. Ugyanebben a zsírban megpirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Felengedjük 1/2 liter vízzel, babérlevéllel, mustárral, cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük és felforraljuk. E lébe visszatesszük a libacombokat, és az egészet együtt fedő alatt puhára pároljuk. Ezt követően a lét leszűrjük, a zöldségeket átpasszírozzuk, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, majd citromlével, kevés fehérborssal ízesítjük.
Amikor jól kiforraltuk, a húsra öntve zsemlegombóccal tálaljuk.

LIBACOMB VADAS MÁRTÁSBAN 01
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú libacomb, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír, 1-1 evőkanál liszt és mustár, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 teáskanál cukor, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt mustármag, őrölt koriander, őrölt babérlevél, őrölt borókabogyó

Elkészítése:
A libazsíron lepirítom a forgóknál kettőbe vágott combokat, azután a serpenyőből kiveszem és félreteszem. A visszamaradt libazsíron megpirítom a megtisztított és karikára vágott zöldségeket, majd cukorral megszórom, és tovább pirítom, azaz karamellizálom. Belekeverem a fűszereket, és erre a zöldségágyra fektetem a húsdarabokat. Felengedem két pohár vízzel, és puhára párolom. Ha a libacomb megpuhult, a serpenyőből kiveszem. A mártást lisztes tejföllel sűrítem, mustárral és zúzott fokhagymával ízesítem.
Jól kiforralom, ezután a fehérbort is hozzáöntöm, majd a turmixgépben pépesítem.
Az elkészült libacombokat kicsontozom, felszeletelem, és a jól kiforralt mártással leöntöm.
Apró burgonyagombóccal vagy zsemlegombóccal kínálom.

Forrás:
VADAK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.