Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VADPÖRKÖLTEK 2

2019.11.17

A VADAK LEXIKONJA

GOMBÁS ŐZPÖRKÖLT
Mernyei recept
Hozzávalók:
2 kg pácolt őzcomb

Elkészítése:
A felkockázott húst összekeverjük fokhagymával, vöröshagymával, ételízesítővel, kakukkfűvel, korianderrel, borókabogyóval, bazsalikommal, gyömbérrel és fél liter vörösborral.
Két napig hidegen érleljük.

A pörkölthöz:
fél liter száraz vörösbor, 1 fej fokhagyma, 1 kg vöröshagyma, 1 ek ételízesítő, ugyanennyi kakukkfű, koriander, borókabogyó és bazsalikom, ízlés szerint gyömbér, só, bors, pirospaprika.

Elkészítése:
Lassú tűzön mintegy 2 óra hosszat főzzük és hagymás tört burgonyával tálaljuk.

GOMBÁS RIBIZLIS VADDISZNÓPÖRKÖLT
Hozzávalók:
2 kg vaddisznóhús (comb), 15 dkg házi zsír, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 5 dkg zellergumó, 5 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, apróra vágott petrezselyemzöld, szemes bors. 4 db paradicsom, só, kakukkfű, borókabogyó, 1 db vargányagomba (apróra vágva - vagy 1 kávéskanál gombapor), csipet tárkony, mustármag, 1 marék piros ribizli, 1 dl vörösbor

Elkészítése:
Apróra vágom a vöröshagymát, a répát, a gyökeret lereszelem, forró zsírban a hagymával pirítom.
Elkeverem benne a fűszerpaprikát, hozzáadom az összes többi fűszert, belerakom a kockára vágott húsokat, felöntöm bőven vízzel, lassan főzöm.
Mikor majdnem kész, vadításként beleteszek egy marék ribizlit, és hozzáöntöm a vörösbort.
Újra felrottyantom, és kész is.
Köret:
bármi lehet. Lehetnek tésztafélék külön kifőzve, vagy alufóliába csomagolt, tűzben sült burgonya, stb.

GOMBÁS VADDISZNÓPÖRKÖLT,
VÖRÖSBORBAN ÁZTATOTT ASZALT SZILVÁVAL,
CIPÓCSKÁBAN TÁLALVA

Hozzávalók:
3 kg vaddisznóhús, 25-30 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só, négyfajta bors keveréke (fekete, fehér, zöld és rózsabors), 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 evőkanál kakukkfű, 1 kávéskanál bazsalikom, pirospaprika ízlés szerint, 35-40 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma. 25-30 dkg zöldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 25-30 dkg csiperkegomba, 3-4 karika citrom, 3-4 karika narancs, 2-3 babérlevél, 10-15 szem borókabogyó, 2-3 dl száraz vörösbor, néhány szem aszalt szilva, kevés petrezselyemzöld

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassú tűzön pirosra pirítjuk, majd a bográcsból a szalonnadarabokat kivesszük. A zsírjában az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük pirítani, amikor a hagyma üvegessé válik, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és az egészet addig pirítjuk tovább, amíg a hagyma aranysárgává válik. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott vaddisznóhúst, és az egészet átforgatjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köménymagot, a kakukkfüvet, bazsalikomot, borókabogyót, pirospaprikát és az egészet ismételten alaposan átpirítjuk.
Eközben a hús, levet enged, és eközben hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, melyről előbb eltávolítjuk a héját. Hozzáadjuk a babérlevelet, citromkarikákat, narancskarikákat, és az egészet lassú tűzön tovább főzzük. Levét fokozatosan elfövi, ezt vörösborral pótoljuk, mindig csak annyi mennyiséget, hogy a szaftja sűrű maradjon.
Mikor a hús majdnem kész állapotban van, hozzáadjuk az apróra szeletelt csiperkegombát.
Mikor a pörkölt elkészült, félbevágott és az alsó részén kibelezett cipócskába helyezzük, tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és mellé teszünk néhány szem vörösborban áztatott aszalt szilvát és erdei gyümölcsöket.
Tetszés szerint díszítjük.

MUFLONPÖRKÖLT
Hozzávalók:
1,2 kg muflonhús, 15 dkg zsír, 2 dkg, liszt, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, kevés majoránna és köménymag, só, pirospaprika, törött bors

Elkészítése:
A húst kockákra vágjuk és leforrázzuk.
A két fej vöröshagymát apróra vágunk, és zsíron megpirítjuk, 2 dkg pirospaprikát és késhegynyi törött borsot adunk hozzá, s beletesszük a kockára vágott muflonhúst.
Ehhez az ételhez kiváló a muflon eleje és az oldalas, csontos rész.
Megsózzuk, hozzáadjuk a vágott zöldpaprikát, paradicsomot és ezekkel puhára főzzük a húst.
Ha elfőtte a levét és még nem puha, újra fel kell önteni.
Ha megpuhult, szórjunk rá két kávéskanálnyi lisztet, keverjük el, forraljuk még néhány percig.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VADAK LEXIKONJA - VADPÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.