Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VADPÖRKÖLTEK 3

2020.01.19

A VADAK LEXIKONJA

 

18:15 2020. 01. 10.

NYÚLPÖRKÖLT 01.
Hozzávalók:
1 db 1 kg-os nyúl, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy kemény alma, 2 fej vöröshagyma, 6 ek olaj, 1 ek curry, 2 ek liszt, 1 és fél liter húsleves, 30 dkg rizs

Elkészítése:
A nyulat lehártyázzuk és feldaraboljuk.
Az almát megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és mindkettőt kis kockákra vágjuk.
A sütőt 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. 2 ek olajat felforrósítunk, a fokhagymát megsütjük benne, majd kivesszük.
Az alma- és hagymakockákat (1 ek-nyit félreteszünk) beleforgatjuk.
Meghintjük a curry porral, kevés vízzel felöntjük, és lassú tűzön kb. 10 percig fonnyasztjuk.
Meghintjük a liszttel, ráöntünk fél liter húslevest, és ízlés szerint sózzuk.
A húst 2 ek olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az almás hagymás keverékhez, és fedő alatt lassú tűzön kb. 40 percig pároljuk.
A félretett hagymát 2 ek olajon egy kevés húslevessel megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a rizst, és 3-4 percig erős tűzön pirítjuk.
Hozzáöntjük a maradék húslevest, és fedő alatt a sütőben 18 percig puhítjuk.
A nyulat a rizzsel tálaljuk.

NYÚLPÖRKÖLT 02.
Elkészítése:
Egy kilónyi nyúlhúst apró darabokra vágunk, negyed kiló hagymát 10 deka zsíron megpirított pirospaprikával ízesítünk, hozzáadjuk a besózott húst.
Tetejébe karikára vágott zöldpaprikát helyezünk, pár szelet paradicsomot, kb. egy órán át födő alatt pároljuk.
Ha szépen megpörkölődött, adunk hozzá két deci tejfölt, s galuskával vagy gyúrt metélt tésztával, esetleg makarónival tálaljuk.

NYÚLPÖRKÖLT 03.
(RABBIT STEW)
Hozzávalók:
1 kisebb nyúl, 4 evőkanál zsiradék, 3 fej vöröshagyma, 2 evőkanál tejföl, só, 2 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése:
Darabolja kisebb részeire a nyulat és dörzsölje be sóval.
Vagdalja finomra a vöröshagymát, és a forró zsiradékon párolja pirosra.
Ekkor tegye bele húsdarabokat. Hintse meg a pirospaprikával, öntsön alá kevés vizet, majd fedő alatt párolja.
Amikor a hús majdnem puha, forgassa bele a tejfölt.
Forralja össze és nokedlivel tálalja.

PINCEPÖRKÖLT VADNYÚLBÓL
Hozzávalók 6-7 személyre:
1 vadnyúl, kb. két és fél kg tisztított, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 tojásnyi zsír, 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprikapaprika, 2 cseresznyepaprika, 2 dl bor, só, 7 8 közepes nagyságú burgonya

Elkészítése:
A tisztított nyulat feldaraboljuk.
Többször váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk.
A zsírt a cserépbográcsba tesszük.
Nem hevítjük fel.
Rátesszük a vöröshagymát, a lecsepegtetett húst, megsózzuk, ráhintjük a zínes paprikát, annyi vizet öntünk rá, ami a húst ellepi.
A bográcsot lezárjuk, és gyenge tűzre főni tesszük. Időközben többször megkeverjük.
Ha a levét elfőtte, hozzátesszük a zúzott fokhagymát.
Ráöntjük a bor felét, beletesszük a cseresznyepaprikát, lefedjük, és tovább pároljuk.
Ha a hús már majdnem puha, hozzátesszük a megtisztított és négybe vágott burgonyát, és felöntjük annyi meleg vízzel, ami éppen csak ellepi.
A fedőt visszatesszük, és a pörköltet készre főzzük.
Ha nem elég sós, a burgonyát kicsit sózzuk meg.
A cseresznyepaprika mennyiséget növelhetjük vagy csökkenthetjük, de akkor igazi, ha egy kicsit csípős az ételünk.
Tálalás előtt a maradék borral locsoljuk meg.
Forrón, kenyérrel fogyasztjuk.

PINCESZERES NYÚLPAPRIKÁS, PIRÍTOTT NYÚLMÁJGOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre:
1 db 2 kg-os nyúl, 20 dkg zsír, kalocsai őrölt piros paprika, 5 fej vöröshagyma, fokhagyma, 1/2 kg lecsópaprika, 2-3 db paradicsom, 1 db csípős piros arany, őrölt kömény, babérlevél, fehérbors, bazsalikom, mustár, podravka delikát (a só helyett) ízlés szerint, 0,7 dl kékfrankos

Elkészítése:
A nyulat feldaraboljuk, a máját félretesszük. Lecsós alapot készítünk az őrölt pirospaprika és piros arany hozzá adásával.
Ebben forgassuk meg a nyulat majd a borral öntsük fel az alapot, úgy hogy ellepje a nyulat.
Paradicsom szósszal sűrűsítsük be az ételt, majd engedjük rövid lére.
Az ételt ne keverjük meg csak a bográcsot forgassuk.
A pirított nyúlmájgombóc elkészítése:
A nyúl máját kevés olajon, vöröshagymával, zúzott fokhagymával, köménnyel megpirítjuk. és 3 doboz marha májkrémet adunk hozzá.
Fél liter zsemlemorzsához tojást, zeller zöldjét, piros húsos paprikát apróra vágva és őrölt köményt majd podravka delikátot adunk.
Ezeket összedolgozzuk, és szabálytalan gombócokat formázunk belőle.
Forrásban lévő vízben-borban kifőzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VADAK LEXIKONJA - VADPÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.