Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VADPÖRKÖLTEK 4

2020.04.01

A VADAK LEXIKONJA

18:29 2020. 04. 01

SERVICE PÖRKÖLT
Hozzávalók:
vaddisznóhús (comb), zsiradék, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, házi vörösbor (száraz), só, fűszerpaprika, köménymag, bors, kakukkfű, borókabogyó

Elkészítése:
A vaddisznócombot 3 × 3 cm-es kockákra vágjuk, hideg vízben jól megmossuk.
A finomra vágott vöröshagymát a zsiradékon aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, köménymagot, borókabogyót, kakukkfüvet, borsot, majd rátesszük a megmosott húst, és pörköljük. Időnként kevés vörösbort és hideg vizet adunk hozzá.
Amikor a hús puhulni kezd, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a paprikát, és készre főzzük.

SZARVASPÖRKÖLT 01.
Hozzávalók:
60 dkg szarvaslapocka, 6 dkg zsiradék, 10 dkg hagyma, 6 dkg paradicsom, 4 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, pirospaprika, őrölt bors, csontlé vagy víz, só

Elkészítése:
A szeletekre vágott hagymát forró zsiradékon aranysárgára pirítjuk, hozzákeverjük a paprikát, rátesszük az egyforma kockára vágott húst, a borsot, majoránnát, sót, a felszeletelt paradicsomot és a szétzúzott fokhagymát, jól összekeverjük, majd fedő alatt félig puhára pároljuk.
A félig puha húst kivesszük, a visszamaradt levet zsírjára pároljuk, meghintjük liszttel, megpirítjuk, felöntjük a megfelelő mennyiségű csontlével vagy vízzel és összefőzzük.
Köretnek főtt burgonyát vagy kenyeret adhatunk.

SZARVASPÖRKÖLT 02.
Hozzávalók:
50 dkg szarvashús, 2 fej vöröshagyma, olaj, törött bors, borókabogyó, 20 dkg friss gomba, pirospaprika, 2 evőkanál sima liszt, 4 evőkanál paradicsompüré, 2 dl vörösbor, 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:
Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzátesszük a kockákra vágott húst, és kevergetve megpörköljük.
Azután megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és sima liszttel, s hozzádobjuk az öt-hat szem borókabogyót, és belekeverjük a felszeletelt gombát.
Felöntjük vörösborral, belekeverjük a kevés vízben elkevert paradicsompürét, és fedő alatt lassan puhára pároljuk.
Végül tetszés szerint megízesíthetjük szurokfűvel (oregánó).
Tálaláskor adagonként megszórjuk nyers hagyma-karikákkal.
Péksüteménnyel vagy kenyérrel kínáljuk.

SZARVASPÖRKÖLT 03.
Tengődi recept
Hozzávalók:
1 kiló szarvascomb, 3-4 fej vöröshagyma, 2-3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 5-6 gerezd fokhagyma, bors, só, 15 dkg pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 2 dl vörösbor, 2 db babérlevél, chilli-paprika és őrölt kömény

Elkészítése:
A kockákra vágott vöröshagymát megpirítjuk, s erre rátesszük a karikákra szelt zöldpaprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és a felkockázott szarvashúst.
Felöntjük 2 deci vízzel; sózzuk, borsozzuk, beletesszük a chilli-paprikát és az őrölt köményt.
3/4 órai főzés után beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát is, akárcsak a fokhagymát.
Ezután hozzáöntjük a 2 deci vörösbort, s további 20 percig főzzük.
A csípős szarvaspörköltet főtt burgonyával kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VADAK LEXIKONJA - VADPÖRKÖLTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.