Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helcli és az Édes mézes

2016.03.21

A ZSIDÓ KONYHA

HAGYMÁS TOJÁS (ÁJER LÁJBER CIBELESZ)
Hozzávalók:
4 kemény tojás, 2 nagy fej hagyma, 2 evőkanál libazsír, 1 csirkemáj, 1 kanál só, kevés törött bors.

Elkészítése:
A tojást apró kockákra vágjuk vagy sajtreszelőn lereszeljük. A zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd belerakjuk a kóserített, összetört csirkemájat. Amikor a máj megsült, levesszük a tűzről, és jól összekeverjük a tojással. Tálba tesszük, uborkával, paradicsommal díszítjük.

TEJFÖLÖS KRUMPLILEVES
Hozzávalók:
5-6 szem szép nagy újkrumpli, 2 szál új sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1/2 karalábé, só, bors, 2 szál lehetőleg friss zellerlevél
A rántáshoz:
3 ek olaj, 1 fej vöröshagyma, apróra vágva, pirospaprika, kevés liszt, 1 pohár tejföl

Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket feltesszük főni egy fazékban, amikor már majdnem kész, az olajon megdinszteljük a hagymát, pirospaprikát, lisztet adunk hozzá, simára keverjük, és a forró levesbe szűrjük. Beleöntjük a tejfelt, egyet forralunk vele, és tálalhatjuk. Van, aki nem keveri a tejfelt a levesbe, hanem az asztalnál adja fel, és mindenki igény szerint vesz belőle.

IZRAELI CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre:
4 bőrtelen, filézett csirkemell, 2 vöröshagyma, 16 kimagozott szilva (befőtt), 1 kis konzerv darabolt ananász, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 8 dkg mazsola, 1/2 kiskanál chilipor, 2 kiskanál szójaszósz, 3 dl húsleves kockából
A rizshez:
2 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl rizs, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 4 dkg mazsola

Elkészítése:
A csirkemelleket besózzuk. A hagymát apróra vágjuk. A szilvát és az ananászt leszűrjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a csirkét barnára sütjük benne. Áttesszük egy lábasba. A visszamaradt zsiradékban átmelegítjük a hagymát, a mazsolát. A szilvát és az ananászdarabokat, majd hozzátesszük a csirkéhez. Megszórjuk a fűszerekkel, beleöntjük a szójaszószt és a húslevest, és kb. 40 percig lassú tűzön, lefedve pároljuk.
A sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük. A rizst szűrőben megmossuk és lecsöpögtetjük.
A fokhagymát átnyomjuk. A vajat, 7 dl vizet, a sárgarépát, a mazsolát, 1,5 kiskanál sót, egy csipet borsot és a fokhagymát felforraljuk.
Hozzáadjuk a rizst, és lefedve, lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk.
A sütőt 100 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A rizst egy tepsiben szétterítjük, és azt körülbelül 10 percre a sütőbe tesszük. A csirkével együtt tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc.
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva.

RÁCHAL
Elkészítése: Egy megtisztított szép pontyot mindkét oldalán mélyen bevagdalunk, a bevágásokba reszelt vöröshagymát és pici vajdarabokat dugunk, paprikás lisztben vagy paprikában megforgatjuk vagy beszórjuk.
Egy kis tepsit vajjal kikenünk, az aljára tisztított, hosszában vékony szeletekre vágott burgonyát rakunk, a halat ráhelyezzük, pici vajjal meglocsoljuk és a forró sütőben 10-15 percig átsütjük. Ezután tejfellel bőven megöntözzük, és addig sütjük, míg a hal megpuhul. Lehet még a burgonya közé karikára vágott friss paradicsomot, zöldpaprikát, esetleg kevés vöröshagymát is adni. Készíthetjük úgy is, hogy a halat nem egészben, hanem földarabolva a leírt módon előkészítve rakjuk a burgonyára. Más módon készíthetjük úgy, hogy keskeny tepsibe vajazott pergamenpapírt teszünk. Ráadjuk az előkészített halat egészben, vajjal, tejfellel lelocsolva megsütjük és külön készített burgonyapürével tálaljuk.

PAPRIKÁS SZELET
Hozzávalók:
4-6 szelet borjúhús, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, só, pirospaprika, bors, 1 kanál zsír

Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a zöldpaprikát karikára szeljük, majd széles serpenyőben, forró zsírban megpároljuk. Beletesszük a hússzeleteket, mindkét oldalukat átsütjük, fűszerezzük, majd kevés vízzel feleresztve fedő alatt puhára pároljuk. Rizzsel, tört krumplival tálaljuk.

TÖLTÖTT LIBANYAK (HELCLI)
Hozzávalók:
1 db tisztított liba nyakbőr, kb. 1 csésze liszt, 2 kanál libazsír, kevés víz, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a zsírral, a fűszerekkel, és esetleg egy kevés vízzel, hogy elég sűrű tészta legyen, s ezzel megtöltjük a nyakbőrt. Két végét összevarrjuk, s a nyers sóletba tesszük.
Tálalásnál felszeleteljük.

 

ÉDES-MÉZES
Hozzávalók:
12 dkg margarin, 5-5 dkg kristály- és barna cukor, 2 tojás, 0,6 dl narancslé, 1 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 7 dl liszt
A töltelékhez:
10 dkg mazsola, 3,5 dl forró víz, 5 dkg darált dió, 1-1 evőkanál méz és narancslé, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:
Keverőtálban verje habosra a margarint a cukrokkal. Miközben géppel tovább keveri, egyesével adja bele a tojásokat. Lassan csurgassa a keverékbe a narancslevet, s hintse hozzá a sütőport és a sót is. Ezután a lisztet folyamatosan adagolva dagassza rugalmas, formázható tésztává. Letakarva tegye legalább két órára hűtőszekrénybe. Közben készítse el a tölteléket, amihez a lobogó forró vízben áztassa 15 percet a mazsolát, majd szűrje és csepegtesse le. Adja hozzá a többi alkotórészt, és fakanállal keverje össze.
Felhasználásig tegye hűvös helyre. A tésztát ossza 6 részre. (Amíg egy-egy résszel dolgozik, addig a többi tegye vissza a hűtőbe.) Lisztezett deszkán nyújtsa ki 3 milliméter vastagra. Vágjon ki 10-12 darab háromszöget, amelyekre egy-egy kiskanál tölteléket tesz, majd tekerjen kis kifliket a tésztából. Fektesse sütőlapra a kifliket, végül 180 fokos sütőben süsse aranybarnára 12-15 perc alatt.

 

Forrás:
Barangolás a zsidó konyhában
Szerző:
Klement András, Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.