Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A CAJUN KONYHA 2.

2019.01.16

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Bucco csirke
Hozzávalók (5 személyre):
1 nagy csirke, 1 l olaj, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 1 nagy paradicsom, 2,5 dl száraz fehérbor, 2,5 dl csirkeleveslé, 3 ek petrezselyem, só és bors, 1/2 kk oregánó, 1/2 kk bazsalikom; a fokhagymás kenyérhez: kenyérszeletek, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek vaj, oregánó, őrölt fűszernövények.

Elkészítése
A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát és petrezselymet finomra, a paradicsomot kockákra, a fokhagymát törje át. A csirketagokat szórja be sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, hintse meg liszttel és tegye félre. Hevítse az olajat, süsse benne a csirkét, míg megpirul, vegye ki.
Öntse le az olaj zömét úgy, hogy bő 1 dl maradjon, ebben süsse a hagymát, fokhagymát és paradicsomot 4 percig. Keverje bele a bort, csirkelevest és petrezselymet, sózza, ha kell. Tegye bele a csirkét, fedje le és főzze 45 percig.
Tálalja vékony főtt spagettire vagy rizsre, fokhagymás kenyérrel.
Ehhez vajon süsse a fokhagymát üvegesre, szórja meg oregánóval és egyéb fűszernövény-őrleménnyel, forrón tartva mártsák ebbe a kenyérszeleteket.

Cajun csirke
Hozzávalók:
4 csirkemellfilé, 75 gr vaj, 2 gerezd fokhagyma (préselve), 1 teáskanál Cayenne-bors, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt római kömény, egy kávéskanál só és ugyanennyi bors - ezekből fűszer-keveréket készítünk

Elkészítése
A vajat megolvasztjuk, megmártjuk benne a húsdarabokat, panírozzuk őket a fenti fűszer-keverékben és ujjnyi csíkokra vágva, vajban megsütjük a húsdarabokat.
Körülbelül akkor kell a lepényt a sütőbe tenni, amikor a húsokat a serpenyőbe dobod (de előtte legyen megterítve, víz behűtve, bor kinyitva.... mert ha kész, azonnal enni kell)

Cajun csirkeszendvics
(Cajun Chicken Sandwich) Hozzávalók:
1 csirkemell-filé, 3 evőkanál Cajun fűszerkeverék*, vaj, 2 zsemle

Elkészítése
A bőr nélküli melleket vágja félbe, majd két-két szeletre. Erősen dörzsölje be a fűszerrel, és tegye egy órára hűtőbe. Kevés vajjal kenjen ki egy teflon serpenyőt. Közepes hőfokon addig süsse, míg a fűszerréteg megfeketedik rajtuk. Ekkor fordítsa meg és a másik oldalukat is így pirítsa meg.. A félbevágott zsemlék vágott felületét világosbarnára pirítsa meg, végül az erre helyezett sült húsokkal, forrón tálalja.
*(A házilag elkészített Cajun fűszerkeverék sót, chili paprikát, fokhagymaport, hagymaport és szárított zöld-fűszereket, valamint morzsolt, oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet tartalmaz.
A keverék jól zárható üvegben egy-két hónapig eláll.
Többnyire elmorzsolt, szárított fűszereket használnak inkább, friss helyett.)

Cajun fűszerkeverék
Hozzávalók:
0,6 dl só, 2 evőkanál Cayenne bors, 2 evőkanál paprika, 1,5 evőkanál hagymapor, 1 evőkanál frissen őrölt fekete bors, 1 evőkanál frissen őrölt fehér bors, 1 evőkanál fokhagyma por, 2 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál chilipor, negyed teáskanál kakukkfű, negyed teáskanál mustár por, 1/8 teáskanál szegfűszeg

Elkészítése
Minden hozzávalót keverjen össze egy kisebb bögrében.
(A fűszer-keveréket szorosan záró üvegben, hűvös, száraz helyen tarthatja, közvetlen hősugárzástól távol, 4 hónapig.)
Ebből a mennyiségből 1,8 dl lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A CAJUN KONYHA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.