Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPTEK AFRIKÁBÓL 3.

2018.12.19

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Füstölt csirkés rizseshús
(Moyo of Smoked Chicken )
Hozzávalók:
1 kg füstölt csirkehús, 6 db közepes paradicsom, 1 dl csirkeleves (kockából is), 2 db chili paprika, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál földimogyoró olaj, 1 kávéskanál szójaszósz

A füstölt húst szükség esetén csontozza ki, majd vágja négy, közel egyenlő méretű darabra. Tegye az olajra egy lábos aljára a meghámozott és vékonyan felkarikázott paradicsomot. Szórja rá az apróra vagdalt chilit, majd terítse rá a vékonyra karikázott hagymát. Öntse alá a csirkelevest, és a szójaszószt. Sózza és ízesítse ízlése szerint. Öt percig párolja, miközben gyakran megkeveri. Fektesse rá a füstölt csirkeszeleteket. Ezután gyöngyöztesse fedő alatt húsz percen át. (Szükség esetén pótolja kevés levessel az elpárolgott folyadékot.) Tálaláskor párolt rizst terítsen a tányérra, és a forró ragut ráhelyezve tálalja.

Grillezett hal
(Grilled Fish)
Hozzávalók:
4 db hal, 1 fej vöröshagyma, 1-1 kávéskanál őrölt bors és só, 6 evőkanál földimogyoró olaj, 2 db citrom

A finomra vagdalt vöröshagymát keverje össze a sóval és borssal. A halakat készítse konyhakészre. Lecsepegtetve irdalja be a halakat mindkét oldalukon. Dörzsölje a bevágásokba és a hasüregbe a fűszeres pépet. Fél órára tegye félre a halakat, majd olajjal kenje meg azokat.
Grillsütőben, vagy barbecue-n oldalanként 10 perc alatt süsse ropogósra.
Félbevágott citrommal, forrón kínálja.

Halragu
(Sauce Légume)
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db kisebb paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 dl szezámkrém, 1 kávéskanál csípős paprikakrém, 35 dkg vegyes zöldség, 1 db füstölt halfilé, 1 db húsleves kocka

A lábosban felmelegített olajon a finomra vagdalt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra darabolt, héj nélküli paradicsomot folyamatosan keverve párolja pár percig. Ekkor forgassa bele a szezám- és paradicsompürét. Morzsolja rá a leveskockát és ízesítse a paprikakrémmel. Pirítsa össze, majd öntse fel fél liter vízzel. Ha felforrt, tegye bele a kisebb kockákra vágott füstölt halat. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 15 percen át.
Szórja bele a gyufaszálra szabdalt vegyes zöldséget, és időnként megkevergetve főzze készre.
Főtt rizsre tálalva adja fel.

Húsleves
(Bouille)
Forgasson össze csomómentesre 3 liter vízzel 1.5 kiló kukoricadarát. Pár óra pihentetés után sűrű szövésű szitán nyomkodja ki a keveréket. A sűrűjét dobja ki, a továbbiakban csupán a kicsurgatott levére van szükség. Tegye félre a folyadékot egy éjszakára. Másnap óvatosan öntse le a lábos alján keletkezett üledék feletti vizet.
Ezt használja a főzéshez.
Ebből a folyadékból félliternyit tegyen lábosba.
Forralja fel.
A lobogó lébe keverjen szűken egy decinyit a félretett üledékből. Ízesítse egy evőkanál cukorral és egy citrom levével. Tegye bele a felkockázott marhahúst. Folyamatos kevergetés mellett, gyöngyözve főzze puhára. Mire megfő, végeredményben kissé sűrű, krémes levest kell kapnia. Szükség esetén a maradék leszűrt léből tegyen hozzá pár kanálnyit.

Köményes csirke
(Chicken Caraway)
Hozzávalók:
1 kg csirkehús, 40 dkg paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 kávékanál őrölt kömény, ízlés szerint chilipor, só és őrölt fekete bors

Nagyobb lábosban a meghámozott és kockákra vagdalt paradicsomot az ízlése szerint adagolt fűszerekkel és a zúzott fokhagymával ízesítve tegye fel melegedni. Ha felforrt, akkor gyöngyözve főzze fedő alatt további 20 percen át. Időnként keverje meg. Közben 1-1,5 centis kockákra darabolja a húst, és alaposan forgassa bele a bőven adagolt köménybe.
Hagyja állni, majd adja a paradicsomos alapmártásba.
Továbbra is lefedve főzze mintegy fél óra alatt készre.
Petrezselymes burgonyával, vagy párolt rizzsel tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK>

 

 

Forrás:
RECEPTEK AFRIKÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.