Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"ERŐMŰ" RECEPTEK 2.

2019.12.08

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Fenyőmag-leves
(Zuppa di Pinocchi)
Óvatosan határozzon arról, hogy mikor szándékozik feltálalni ezt a gazdag levest. Én szívesen készítem a feleségemnek, de sohasem - ha vendégeket fogadunk.
Hozzávalók:
10 dkg fenyőmag, 3 tojássárgája, 2,5 dl csirkeleves, 2,5 dl tejszín, csipet sáfrány és Cayenne bors, 1 evőkanál Ouzo, 4 fürjtojás

Elkészítése:
A tojások sárgáját a szárazon kissé megpirított fenyőmagokkal pépesítse sima, krémes keverékké. Adja hozzá a levest és a tejszínt, és keverje simára. Fűszerezze, majd folyamatosan keverve, alacsony hőfokon sűrítse be krémleves állagúvá. Vigyázzon, hogy ne forrjon fel! Végül húzza félre a melegről, óvatosan üsse bele a forró levesbe a fürjtojásokat, locsolja rá az Ouzot, majd fedő alatt pihentesse tíz percen át.
Szobahőmérsékleten tálalja.

Fokhagymás gomba
(Mushrooms with Garlic)
Egy hágai étterem specialitása ez a kedvelt villásreggeli. Ám, ha kissé feldobja - akkor már a több mint reggeli. Egy a lényeg: ne takarékoskodjon a fokhagymával.
Hozzávalók:
4 db nagy csiperkegomba, 10 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, só, oregánó, 10 dkg zellergumó, 4 db fürjtojás

Elkészítése:
A gombákat alaposan mossa meg, és óvatosan vegye ki a tönkjüket. Ezeket a zellergumóval együtt reszelje le. Keverje hozzá a zúzott fokhagymát, és ízlése szerint fűszerezve, kevés vajon dinsztelje 5 percig. Amikor kissé kihűlt, akkor töltse a gombafejekbe. Mindegyikre üssön egy fürjtojást, majd az így elkészített gombákat kivajazott tűzálló tálban tegye 210 fokra előmelegített sütőbe. Tíz perc múlva, amikor a tojás megkeményedett, szórja meg kevés reszelt sajttal, s azt olvassza rájuk.
Forrón tálalja világosra pirított zsemleszeletekkel.

Fokhagymás kagyló
(Mussel with Garlic)
Ezen étkek ízesítésénél sokat számít a fantázia. Nyugodtan változtathat ízlése szerint a fűszerezésen, ám a fenyőmagot és a fokhagymát nem javaslom elhagyni.
Hozzávalók:
80 dkg kagyló, 2 dl fehérbor, 1 kiskanál őrölt kömény, 1 kis póréhagyma, 1 db sárgarépa, 5 dkg zellergumó

Elkészítése:
A mártáshoz:
10 dkg fenyőmag, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj Elkészítése:
A fehérborban keverje el a köményt és a reszelt zöldségféléket. Tegye lábosba, rendezze el benne a kagylókat, majd lassú tűzön, fedő alatt addig főzze, míg valamennyi kagyló kinyílik. Ekkor vegye ki azokat, kaparja ki a héjukból, majd a leszűrt zöldséggel pépesítse. A zúzott fokhagymát keverje össze a durvára tört fenyőmaggal, majd kevés felhevített olívaolajon 2-3 perc alatt pirítsa arany barnára. Keverje hozzá a kagylópürét.
Fehérkenyérrel és testes vörösborral kínálja.

Fűszeres hagymakrém
(Spicy Onoion Paste)
A hagyma, bizony az idők kezdete óta izgatószerként ismert. De nem önálló étel, ám ízesítéshez, díszítéshez használja gyakran és bátran.
Hozzávalók:
3 közepes hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál fehér borecet, fél teáskanál őrölt feketebors

Elkészítése:
Uborkagyalun szeletelje nagyon vékonyra a hagymákat. Melegítse fel egy serpenyőben az olívaolajat, majd olvassza bele a vajat. Tegye bele a hagymaszeleteket. Fűszerezze, majd fedő alatt párolja 45 percen át. Időnként kevergesse meg. Locsolja rá a borecetet, és még 10 percig párolja a fedő alatt.
Szendvicsek díszítéséhez és érdekes ízesítéséhez bátran használhatja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ERŐMŰVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.