Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"ERŐMŰ" RECEPTEK 3.

2019.12.12

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Izgalmas kagyló
(Aphrodisiac Moul)
Ez a recept tulajdonképpen alapja sok más, vitathatatlanul izgató hatást kiváltó éteknek, hiszen levest, krémet, rizottót lehet később ebből készíteni. Bármelyik mellett dönt - a hatása egyértelmű lesz!
Hozzávalók:
50 dkg kagyló, 40 dkg vöröshagyma, 35 dkg zellergumó, 1 csokor metélőhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl hal-alaplé, 1 késhegynyi morzsolt kakukkfű, 1 dl száraz fehérbor, csipet sáfrány

Elkészítése:
A finomra vágott vörös- és metélőhagymát, a zellert, valamint a zúzott fokhagymát főzze alacsony hőfokon 15-20 percig a bor és a hal-alaplé keverékében. A főzés vége felé tegye bele a fűszereket. Növelje a hőfokot, és adja a léhez a kagylók felét. Amikor azok kinyílnak, szűrőkanállal emelje ki és tegye félre. Ugyanígy járjon el a maradék kagylóval is. A megfőtt kagylókat kaparja tálba. Tegye hozzá a főtt zöldségféléket, majd annyi főzőlevet, ami épp ellepi. Főtt rizzsel elkeverve rizottóként, pépesítve pici majonézzel és friss kenyérrel szendvicsként fogyasztható.
Ám akár levessé is változtatható.

Ínyenc kagyló
(Mussel Gourment)
A most olvasható recept az egyik legtitkosabb, amit valaha kagylóból készítettek. A sok, napjainkban is élő elkészítési módszer közül a, tán legnépszerűbb holland változatot adjuk közre. Higgyék el, félelmetesen remek recept!
Hozzávalók: 2 kg kagyló, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 kisebb póréhagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 dl hal alaplé, késhegynyi sáfrány

Elkészítése:
Alaposan súrolja meg a kagylókat. A sárgarépát, zellert és póréhagymát vagdalja gyufaszálra. Ezeket összekeverve, mikróban párolja a legnagyobb hőfokon 1-1,5 percen át. Az így megpárolt zöldségeket tegye nagy, legalább ötliteres tűzálló tálba. Nyomja rá a fokhagymát, szórja rá a sáfrányt, öntse fel a borral és az alaplével, majd tegye bele az előkészített kagylókat. Fedő alatt, nagyon lassú tűzön melegítse forráspontig.

Csak ekkor keverje meg óvatosan, addig, míg a kagylók kinyílnak. Amelyik nem, azt dobja el.

Szűrje le, a zöldséget simítsa tálra, helyezze rá a kagylókat, és azonnal tálalja. Adjon mellé enyhén megpirított kenyérszeleteket.

Kagylókrém
(Créme Huitre)
Megfelelő előkészítés után pár perc alatt elkészíthető. A legfontosabb, hogy sohase hagyja felforrni, s a kaviárt ne a forró krémbe tegye.
Hozzávalók:
10 dkg alap ragu, 2,5 dl alaplé, 1,3 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 evőkanál vörös kaviár

Elkészítése:
A ragut késsel vagdalja apró darabokra. Tegye kis lábosba, öntse hozzá az alaplevet, és kislángon forráspontig melegítse. Folyamatosan keverje, pár percig főzze, de ne hagyja forrni! Húzza félre a melegről, habverővel keverje bele a tojás sárgáját. Óvatosan melegítse tovább. Ha elég sűrű, tegye félre, s hagyja szobahőmérsékletre hűlni.
Forgassa bele a kaviárt, és fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyérrel tálalja.

Kagylóleves
(Bouillon en Huitre)
Szóval ennek a levesnek az elkészítése úgy kezdődik, hogy - előveszem az előzőekben leírt alap szerint készült (Izgalmas kagyló) ragut.
Hozzávalók:
10 dkg alap ragu, 5 dl alaplé, 10 dkg cérnametélt, 2 evőkanál konyak

Elkészítése:
Forralja fel az alaplevet. Adja hozzá a rövidre tört cérnametéltet, és lassú tűzön főzze három percen át. Borítsa bele a ragut, majd két perc alatt forráspontig melegítse - de ne forralja!
Tálaláskor csurgassa rá a konyakot és gyújtsa meg.

Kagyló-rizottó
(Rizotto)

Ez amolyan "Jamie Oliver"-es, könnyű, gyors, de hatásos étel.
Hozzávalók:
10 dkg alap ragu, 2,5 dl alaplé, 1 fej vöröshagyma, 1 szelet zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 12 dkg rizs, 1 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl száraz fehérbor, 3 kávéskanál konyak

Elkészítése:
Forralja fel az alaplevet. Serpenyőben hevítse fel az olívaolajat, dobja rá a finomra vágott hagymát és zellert, majd alacsony hőfokon pár percig párolja. Keverje bele a zúzott fokhagymát. Növelje a hőfokot és öntse rá a rizst. Ha a rizs kifehéredett, öntse fel a fehérborral. Fedő alatt gyöngyözve főzze pár percig. Ekkor adja hozzá az alaplevet, amivel puhára főzi a rizst.

Végül a főtt rizst forgassa össze a raguval, és locsolja rá a konyakot.
Melegen tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ERŐMŰVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.