Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"ERŐMŰ" RECEPTEK 5.

2020.02.24

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Sós-édes lazac
(Gravlax)
Talán ez a világszerte legismertebb svéd recept.
Több hasonló kering a köztudatban, ám ez az eredeti.

(Sajnos sokan rögtönöznek elkészítése közben, és whiskyvel, vagy ginnel torzítják el ezt az ételt.)


Hozzávalók:
1 kg lazacfilé, bő 1 dl cukor és só, 15 szem durvára tört fehérbors, 1 nagy csokor kapor
A mártáshoz:
2 tojássárgája, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál fehér borecet, 1 dl tejszín, csipet só, 1 gerezd fokhagyma

A filében esetleg bennmaradt szálkákat csipesszel húzza ki.
Keverje össze a sót, a cukrot és borsot, majd ezzel alaposan dörzsölje be a halfiléket.
Egy tál aljára egyenletesen terítse le a nagyjából felvagdalt kaprot.
Erre fektesse bőrével lefelé az egyik szeletet, amit bőrével felfelé takarjon le a másik filével.
Fedje le fóliával a tálat, és hűtőszekrényben pihentesse három napig.
Fogyasztás előtti napon készítse el a mártást.
A tojások sárgáját keverje habosra a cukorral.
Adja hozzá a mustárt, a borecetet, a sót, a zúzott fokhagymát, és gőz fölött főzze sűrűre.
A gőzről levéve hagyja szoba hőmérsékletre hűlni, majd a tejszínt keverje bele.
Tálaláskor a halról késsel kaparja le a fűszer keveréket, és a jól lehűtött mártással leöntve kínálja az izgató ételt.

Spanyol csiga
(Wijngaardslak á lá Spaans)
A csiga receptgyűjteményünk egyik kedvence.
Elkészítésekor mindig használjon zsiradékot, de vigyázzon, hogy sohase tocsogjon az étel abban.

Hozzávalók:
2 doboz konzerv csiga, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1-1 késhegynyi Cayenne bors, kakukkfű, só és gyömbér, 2 kávéskanál kaviár

A paprikát csumázza ki, a paradicsomokat hámozza meg és magozza ki.
Tegye turmixgépbe a vajjal, a fokhagymával és a fűszerekkel együtt és pépesítse.
A krémet simítsa egy kis jénai tálba.
Tegye rá a leszűrt csigát, végül 250 fokra előmelegített sütőben addig süsse, amíg a vaj kezd bugyogni, és az étel teteje kissé barnulni.
Ekkor vegye ki a sütőből, szórja rá a hideg kaviárt, és azonnal kínálja.
Adjon mellé zsemleszínűre pirított, zellergumóval bedörzsölt kenyérszeleteket.

Szarvasgombás rántotta
(Scrambled Eggs with Truffles)
Valóban nagyon könnyű és hatásos, bár fűszer nélkül is kissé borsos eledel.
Öt perc alatt elkészül, ám csak frissen jó.
(Ha mégis valamivel előre akarja elkészíteni, akkor okvetlen gőz felett tartsa melegen fogyasztásig.)

Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg szarvasgomba, só, őrölt fehérbors, 1 evőkanál natúr krémsajt, 5 dkg zellerlevél

Verje habosra a tojásokat egy kisebb üstben.
Adja hozzá a gyufaszálra vagdalt gombát.
Sózza és borsozza ízlése szerint.
Egy lábasban, amire pontosan ráillik az üst, forraljon fel vizet.
Tegye rá a tojásos edényt úgy, hogy annak alja ne érjen bele a vízbe.
A gőz felett folyamatosan keverve sűrítse be a keveréket.
Vegye le a melegről, és keverje el benne a krémsajtot és a nagyon finomra vagdalt zellerzöldet.
Friss zsúrkenyér szeletekre kenve melegen kínálja.

Szerelem-csiga
(Escargots á l'amour)
A csigaételeket általában laktatósabban, burgundival szokták elkészíteni.
Azonban van ennek könnyedebb változata, ami serkentő hatású.
Próbálja ki egyszer egy laza villásreggeliként.


Hozzávalók:
2 közepes paradicsom, 1 zöldpaprika, 5 dkg zellergumó, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, "hangyányi" sáfrány, csipet morzsolt kakukkfű és zsálya, ízlés szerint só, 1 doboz konzerv éti csiga

Hámozza meg a paradicsomokat, és a magokat kaparja ki belőlük.
A paprika csumáját szintén távolítsa el.
Vagdalja fel apróra ezeket, keverje össze a reszelt zellerrel.
Pár másodperc alatt kézi mixerrel zúzza pépessé a keveréket.
Olvassza fel a vajat, majd nyomja bele a fokhagymát.
Fűszerezze a sáfránnyal, a kakukkfűvel és a zsályával.
Sózza meg, majd tegye félre pár percre.
Ekkor keverje bele a zöldségkrémet.
Az éti csigáról öntse le a levet.
Kissé kivajazott tűzálló tál alját borítsa be a zöldséges péppel.
Rendezze el rajta a csigákat, majd takarja be a maradék krémmel.
250 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt süsse készre, mikor is a teteje kezd barnulni.
Friss kenyérrel tálalja.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ERŐMŰVEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.