Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A CAJUN KONYHA 5

2019.08.11

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Csirke fűszeres mártásban
Hozzávalók:
1 csirke, 2 nagy hagyma, 1 friss paprika, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg paradicsompép, 3 zöldhagyma, 5 szál petrezselyemzöld, liszt.

A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát, paprikát, zöldhagymát és petrezselyemzöldet finomra.
A csirkét olajon süsse aranybarnára, zsírját kanalazza le, de a hús saját levét tartsa meg.
Tegye a zöld-féléket a csirkéhez, süsse, míg a hús megpuhul.
Töltse fel elfedő vízzel, kis lisztet keverjen bele a mártás besűrítéséhez.
Kis hőn, fedve főzze készre, időnként keverje.
A főzés vége előtt 5 perccel tegye bele a zöldhagymát és petrezselyemzöldet.
Rizságyra tálalja.

Csirkegyönyör
Hozzávalók (3 személyre):
45 dkg csirkemell vagy comb, 1 hagyma, 4 ek ketchup, 1/2 kk chillipor, 3 mentalevél, 1/2 ek fűszerkeverék, 1 ek petrezselyemlevél, 1 kk só, olaj.

A csirkét csontozza ki.
A hagymát vágja finomra.
Serpenyőben hevítsen olajat, rajta dinsztelje a hagymát üvegesre.
Adja hozzá a ketchupot, borsot és sót, süsse, míg olaja kezd kiválni.
Tegye rá a csirkét és fűszereket, fedje és süsse puhára, közben néha fordítsa meg.
Ha kész, tegye rá a mentaleveleket.
Körítse kedvére, de kenyeret adjon mellé.

Csirke hamburger cajun módra
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell vagy comb, 1 tojás fehérje, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk joghurt vagy tej, 1-1 kk só, bors és hagymapor, 1 ek Tony Chachere's fűszerkeverék, 10 dkg prézli, 2,5 dl olaj. A csirkehúst darálja meg.
A fokhagymát törje át.
Keverje a fokhagymát a tejjel, másik tálban a csirkét sóval, borssal, fűszerkeverékkel és a fele prézlivel.
Jól keverje meg mindkettőt, majd együtt.
Vizes kézzel formáljon 4-8 golyót, majd lapítsa ezeket fasírtszerű kerek lappá, és forgassa a maradék prézlibe, vagy szórja be azzal.
Serpenyőben hevítse az olajat, süsse rajta a húst oldalanként 45 mp-ig.
Tegye át tepsibe, süsse előmelegített sütőben, közepes alatti hőn (150 C°) 13-14 percig.

Csirkemell rántva
Hozzávalók:
45 dkg csirkemell, 2 tojás, 20 dkg dióbél, 20 dkg prézli fűszernövényekkel, 2 kk só, 1 kk bors, 4 ek olaj.

A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja 7-10 cm széles csíkokra.
Verje fel az 1 ek olajjal, a borssal és sóval fűszerezett tojást, másik tálban keverje össze a prézlit a darált dióval.
A csirkeszeleteket forgassa bele a tojásba, majd a prézlibe.
Tegye sütőlapra (pl. rácsra tett alufóliára), öntse köré a maradék olajat (ne rá) és süsse meg közepesnél forróbb sütőben (220 C°) körülbelül 15 percig.
Mártogató szósz javasolt hozzá.
Megjegyzés:
prézlihez illő fűszernövények: kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, lestyán.

Csirkeszárny rántva
Hozzávalók:
18 csirkeszárny, 4 ek szezámmag, 8 ek fűszeres prézli, 1 ek paprikapor (édes, erős vagy vegyesen, ízlés szerint), 2 kk só, 1 kk bors, 3 ek tej 3 ek tejszínnel keverve, 12 dkg vaj.

A csirkeszárnyat vágja tagokra, a két vastagot használja itt fel (a vége jó lesz levesbe), kicsontozhatja, de nem feltétel.
A szezámmagot pirítsa meg szárazon, kevergetve. Keverje a szezámmagot a prézlivel, paprikával, sóval és borssal.
A szárnyakat forgassa előbb a tej/tejszín keverékbe, majd a prézlibe.
Tegye tepsibe, öntözze meg az olvasztott vajjal, süsse sütőben, közepes hőn (180 C°) körülbelül 50 percig.
Édes-savanyú mártással tálalja.
Cajun édes-savanyú mártás:
5 dl. ananászlé, 2,5 dl almaecet, 3 ek szójaszósz, 15 dkg cukor, 3 ek kukoricaliszt, 4 ek víz; 1.- 4.-ig felforralni, 5.-6.-at belekeverni, forralni, míg mártássá sűrűsödik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A CAJUN KONYHA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.