Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A CAJUN KONYHA RECEPTJEI 3.

2019.03.06

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Cajun fűszerkeverék (Keith Floyd módra)
Hozzávalók:
1 rész piros paprika (nem baj, ha csípős!), 1 rész curry, 1 rész Cayenne bors, kevés chili por

Összekeverjük a hozzávalókat.

Cajun fűszerkeverék
Legtöbbje tartalmaz sót, chili paprikát, fokhagymaport, vöröshagymaport, őrölt fehér borsot és szárított zöld-fűszereket, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet.

Cajun káposzta csirkecombbal, édesburgonyával, angol-zellerrel és mangóval
Hozzávalók:
2 csirkecomb, 350 g savanyú káposzta, 150 g édesburgonya, 100 g angol-zeller, 100 g apró hagyma vagy sjalotta, fél érett mangó, 2 ek cajun fűszerkeverék, 250 ml csirkehúslé, koriander-zöld

Elkészítés:
Mossuk le hideg vízzel a csirkecombokat, majd konyhapapírral töröljük szárazra. Ujjunkkal óvatosan szedjük le a bőrét, s vágjuk le a zsíros részeit. Egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten süssük ki a bőrből és a zsíros részekből a zsiradékot. Ha teljesen kisült, dobjuk el a bőrt. Különítsük el az alsó- és felső combot, majd dörzsöljük be alaposan a cajun fűszerkeverékkel. A serpenyőben süssük meg minden oldaláról az imént kisült zsírban, majd tegyük félre. Hámozzuk meg a hagymákat vagy sjalottákat (mogyoróhagymákat), a mangót és az édesburgonyát. Vágjuk a mangót, édesburgonyát és az angol-zellert kb. 1-1,5 cm-es kockákra. A savanyú káposztát mossuk le hideg vízzel, majd alaposan nyomkodjuk ki.
A csirkecombok sütésére használt zsírba adjuk a hagymákat és az édesburgonyát, s egy kicsit süssük meg. Adjuk hozzá a savanyú káposztát és az angol-zellert, s öntsük fel a csirkehúslével. Tegyük hozzá a csirkecombokat, majd fedő alatt közepes hőmérsékleten süssük 30 percig.
Sütés után vegyük ki a csirkecombokat, s kavarjuk el óvatosan a mangót a káposztában. Tegyünk a zöldséges káposztából a tányérra, majd erre helyezzük el a csirkecombokat. Tálaláskor szórjuk meg néhány levél koriander-zölddel.

Cajun mustáros-csirke
Hozzávalók:
6 evőkanál Cajun fűszerkeverék (*), 2,4 dl zsemlemorzsa, 45 dkg csirkemell-filé, 1,5 dl olaj, 2,4 dl tej, 2 evőkanál vaj, 1,5 dl dijoni mustár

Forgassa egybe a zsemlemorzsát és a fűszer-keveréket. Ebbe alaposan nyomkodja bele, hogy mindenütt teljesen befedje a bőr nélküli, kissé kiklopfolt, féltenyérnyi darabokra vagdalt mellfiléket. Forrósítsa fel az olajat, és a húsokat mindkét oldalukon süsse aranybarnára. Éppen csak forralja össze a tejet és a vajat, majd habverővel keverje el benne a mustárt. Fektesse a mártásba a kisült húsokat, végül sütőben melegítse össze. A tetejét hintse meg kevés fűszerkeverékkel, és azonnal tálalja.
* A Cajun fűszerkeverék legtöbbje tartalmaz sót, chili paprikát, fokhagymaport, vöröshagymaport, őrölt fehér borsot és szárított zöld fűszereket, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet.

Cajun rizs
Összeállítás: 35 perc.
Főzés: 45 perc.
Hozzávalók 6 személyre:
6 dkg vaj, 1 összevagdalt vöröshagyma, 2 tört fokhagymagerezd, 1 felszeletelt zöldpaprika, 1 felszeletelt zellerszár, 20 dkg összevagdalt csirkemáj, 3 evőkanál barna rántás, 2 kiskanál ételízesítő por, 1 kiskanál Tabasco mártás. 25 dkg darált sertéshús, 1 kiskanál fokhagymapor, 1 kiskanál vöröshagymapor, 1/2 kiskanál őrölt babérlevél, 1/2 kiskanál őrölt fehér bors, 1/2 kiskanál durvára tört, fekete bors, 1/4 kiskanál oregano, 40 dkg hosszú szemű rizs 3/4 liter víz, 11/2 csirkeleveskocka.

Elkészítés:
A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával, a paprikával és a zellerrel puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Szűrőlapáttal tányérra kiszedjük. A májat és a darált húst a serpenyőbe öntjük, és a szemeket villával szétbontva erős lángon 2-3 percig sütjük. A zöldséget az edénybe visszarakjuk, 2-3 percig pároljuk, majd barna rántással besűrítjük. Ételízesítő porral, Tabasco mártással, a kétféle hagymaporral és a fűszerekkel adjuk meg az ízét, alaposan összekeverjük.
A rizst beleszórjuk, vízzel felengedjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és időnként megkeverve kb. 30 perc alatt megpuhítjuk. Azon frissiben tálaljuk.
A barna rántáshoz 3 evőkanál lisztet 3 evőkanál olajon kevergetve barnára sütünk, de vigyázzunk, nehogy odakapjon. A további felhasználásig félrehúzzuk, és hidegen keverjük a forró ételbe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A CAJUN KONYHA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.