Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A CAJUN KONYHA RECEPTJEI 8

2020.07.12

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Sajtos csirkeszárny
Hozzávalók:
16 csirkeszárny, 2 ek vaj vagy margarin, 12 dkg sós keksz, 15 dkg parmezán sajt, 1 kk bazsalikom, 1/2 kk oregánó, 1 gerezd fokhagyma, só, friss bazsalikom vagy petrezselyemzöld.

A kekszet darálja, vagy törje prézli méretűre, tálban keverje össze a reszelt sajttal, fűszernövényekkel, fokhagymával és sóval.
Olvassza meg a vajat.
Forgassa a szárnyakat előbb a vajba, majd a prézlis keverékbe.
Tegye olajjal kent serpenyőbe, süsse mindkét oldalát világosbarna-omlósra.

Sajtos-gombás főtt csirke
Hozzávalók:
1 csirke körülbelül 70 dkg, 1 hagyma, 1 friss paprika, 6 nagy gomba, 7,5 dl tej, 7,5 dl tejszín, 3 ek vaj, 18 dkg liszt, 1 tasak chips, 3 dl gombakrém-leveslé, 3 dl zeller-krémleveslé, 40 dkg paradicsom, 20 dkg friss erős paprika, 6 szelet sajt, 3 kk kömény, 1 kk chilipor.

A hagymát és paprikát vágja apróra, a paradicsomot szeletre vagy kockákra.
A csirkét tegye fazékba, öntse fel bőven elfedő vízzel és főzze meg, majd csontozza ki és darabolja bontásinál kisebb részekre.
A főzés közben olvassza meg a vajat, keverje bele a lisztet, tejet és tejszínt, főzze, míg bugyborékolni kezd.
Adja hozzá a leveseket, paradicsomot, erős paprikát, köményt és chiliport, főzze tovább.
Közben serpenyőben, vajon dinsztelje a hagymát, friss paprikát és gombát, míg megpuhul, majd tegye a levesbe.
Tegye hozzá a csirkét is, majd a sajtot.
Ne forralja, csak párolja. Tegye át tepsibe, süsse közepes hőn (180 C°) 20 percig.

Sügér cajun módra
Unjuk már a panírozott halszeleteket?
Bolondítsuk meg a panírt aromás fűszerekkel, és tálaljuk az ételt fűszeres mártással.
Kínáljunk hozzá ropogós salátát, főtt rizst vagy héjában főtt burgonyát.
Hozzávalók: 4 személyre - A szószhoz:
1 tojássárgája, 1 cikk fokhagyma, 1,2 dl olívaolaj, 1 teáskanál mustár, durván őrölt só, bors, 1 teáskanál ánizslikőr, 1 evőkanál aprított kapor

A halhoz:
1/2 evőkanál fokhagyma, 1/2 teáskanál cayenne-i bors, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál szárított kakukkfű, 1/2 teáskanál szárított oregánó, 1 késhegynyi szárított bazsalikom, 1 csipetnyi köménymag, 4 sügérfilé, 1 evőkanál olívaolaj, vaj

Kell még:
1 üvegtál, 1 nagy tálca, serpenyő

Ha nem kapunk sügért, nyugodtan helyettesíthetjük márnával, pérhallal vagy vörös durbinccsal.
A halat csak felhasználás napján vásároljuk meg.
A tojássárgáját keverjük el az üvegtálban, adjuk hozzá a meghámozott és darabokra vágott fokhagymát.
Kevergetés közben lassan adagoljuk hozzá az olívaolajat. Addig kevergessük, amíg a folyadék besűrűsödik.
Tegyük hozzá a mustárt, sót, borsot, ánizslikőrt és apróra vágott kaprot, jól keverjük el, fedjük le és tegyük a hűtőbe.
Egy nagy tálcát szórjuk meg a felvágott fokhagymával, cayenne-i borssal, borssal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal és köménymaggal.
Jól keverjük össze!
A halfilét tegyük vágódeszkára és vagdaljuk be éles késsel, hogy a vastagabb része is megpuhuljon.
Fektessük a fűszer-keverékre.
Az olajat és a vajat hevítsük fel a serpenyőbe, míg füstölni kezd.
A filék mindkét oldalát - először a fűszereset - süssük ropogósra, és tálaljuk forrón, a szósszal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - A CAJUN KONYHA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.