Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTÁRA - KUBAI GASZTROANZIX 3.

2016.10.07

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

KUBAI CSIRKELEVES
(Sopa de Pollo)
Hozzávalók:
6 db csirkecomb, 1 db közepes vöröshagyma, negyed-negyed teáskanál oregánó és kurkuma, 1,5 l víz, 2 gerezd fokhagyma, 1 tasak csirkeleves-por, 1 evőkanál paradicsompüré, 1-1 db közepes burgonya és sárgarépa, ízlés szerint apró (csiga, eperlevél) tészta, 1,2 dl citromlé, 1 teáskanál só, fél teáskanál őrölt bors, 1 db babérlevél

Elkészítése:
A combokról távolítsa el a bőrt, és kissé dörzsölje be sóval. Tegye nagyobb fazékba. Öntse rá a vizet. Keverje hozzá a paradicsompürét, a finomra vagdalt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a csomómentesre kevert levesport és a fűszereket. Forralja fel, majd fedő alatt gyöngyözve főzze 30 percet. Ezután dobja bele a meghámozott és cikkekre vágott krumplit, valamint a megtisztított és csíkokra szabdalt répát.
Amikor ezek megpuhultak szórja bele a tésztát, valamint locsolja rá a citromlevet. Ha minden puhára főtt, forrón tálalja.

KUBAI FAZÉK
(Boliche Asado)
Hozzávalók:
1 citrom leve, 1 mokkáskanál kakukkfű, 2 teáskanál erős paprika, 1 nagyobb zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1,3 kg marhatarja, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj és olívaolaj, 1,2 dl vörösbor, 1-1 teáskanál oregánó és csípős pirospaprika, 2,4 dl víz, 8 db kisebb burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1-1 teáskanál só és őrölt bors, 1 db babérlevél

Elkészítése:
Tálban keverje össze az erős paprikát, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a morzsolt kakukkfüvet. Ezzel a keverékkel alaposan dörzsölje be a húst. Legalább egy órán át pihentesse hűtőszekrényben. Ezután hintse meg a húst a liszttel, majd a serpenyőben felmelegített vajas olívaolajon süsse aranybarnára a tarja minden oldalát. Öntse fel a borral és a vízzel. Ízesítse a fűszerekkel. Dobja rá az apróra vagdalt zöldpaprikát és a gerezdekre szabdalt burgonyát. Fedő alatt gyöngyözve főzze 3 órán keresztül. (Szükség esetén kevés húslevest önthet alá.)
Ha minden puhára főtt, akkor a felszeletelt húst a raguval és párolt rizzsel tálalva adja asztalra.

KUBAI LENCSELEVES
(Sopa de Lentejas)
Hozzávalók:
2,4 dl lencse, 1 evőkanál ecet, 1 db közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 9 dl víz, 1 dkg reszelt torma, 1 szelet zellergumó, 2 db paradicsom, 1 db közepes burgonya, 3 szál bazsalikom, 1,2 teáskanál oregánó, 0,6 dl fehérbor, 1 db babérlevél, 1-1 mokkáskanál só, köménymag és őrölt bors

Elkészítése:
Az előző este beáztatott, majd leszűrt lencsét tegye nagyobb fazékba. Öntse rá a vizet, és fedő alatt forralja fel. Gyöngyözve főzze tovább negyedórát. Adja hozzá az ecetet, a reszelt vöröshagymát és tormát, a zúzott fokhagymát, az apró kockákra vagdalt zellert, paradicsomot és burgonyát. Ízesítse a babérlevéllel, a köménymaggal, sóval, bazsalikommal, oregánóval és borssal. A bort rálocsolva újraforrásig kevergesse. Gyöngyözve főzze 45 perc alatt készre.
Végeredményben nem túl híg, raguszerű levest kell tálalnia.

KUBAI MARHASZELET
(Bistec Empanizado)
Hozzávalók:
1 dl olívaolaj, 60 dkg marhahátszín, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1,2 dl narancslé, 2,4 dl sós morzsa, 4 tojás, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Öntse nagyobb tálba a narancslevet, a zúzott fokhagymát és a lereszelt vöröshagymát. A vékonyra szeletelt húsok mindkét oldalát ízesítse sóval és őrölt borssal. Fektesse a szeleteket a páclébe. Letakarva pihentesse hűtőszekrényben egy éjszakán keresztül. Másnap a pácléből lecsepegtetve emelje ki a húsokat. Először forgassa meg azokat a felvert tojásban, majd a sós zsemlemorzsába nyomkodva alaposan panírozza be. Kevés forró olívaolajon a filék mindkét oldalát süsse aranybarnára. A forró szeleteket locsolja meg a páclével.
Párolt rizzsel és fekete babbal körítse.

 
KUBAI MARHAVAGDALT
(Ropa Vieja)
Hozzávalók:
1,3 kg marha-rostélyos, 1 evőkanál zsiradék, 1 kisebb és 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2,4 dl száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 4 db érett paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, 1,5 kávéskanál őrölt kömény, 1 babérlevél, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
Sózza és borsozza meg az egyben hagyott rostélyost. Pár percnyi pihentetés után megfelelő méretű edényben felforrósított zsiradékon pirítsa minden oldalán barnára. Öntsön alá annyi vizet, ami majdnem ellepi. Fedő alatt gyöngyözve főzze másfél órán keresztül. Ennyi idő alatt a hús puhuljon meg. (Ha még nem elég porhanyós, akkor párolja tovább.) Eztán húzza félre a melegről, és fedő nélkül hagyja kihűlni. Vagdalja csíkokra. Serpenyőben forrósítsa fel az olívaolajat. Párolja rajta üvegesre a nagyobb fej finomra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Tegye rá a felvagdalt zöldpaprikát és a kockákra szabdalt paradicsomot. Fűszerezze ízlése szerint. Öntse rá a bort. Fedő alatt főzze 5-10 percet. Ekkor forgassa bele a húst. Gyakran kevergetve párolja tovább 20 percet. Dobja ki a babérlevelet.
Forrón tálalja, a szálasra vágott kisebb fej vöröshagymával díszítve, párolt rizzsel körítve.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ALI RECEPTTÁRA - KUBAI GASZTROANZIX
Szerző:

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.