Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ 5LETEK 2.

2019.01.26

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Berlini szelet
Hozzávalók:
22 dkg liszt, 15 dkg margarin, 8 dkg porcukor, fél sütőpor, 1 tojás, 12 dkg lekvár
A töltelékhez:
12 dkg dió, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum, 1 dl tej
A piskótatésztához:
4 tojás, 4 evőkanál liszt
A mázhoz:
1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése:
A sütőporral elkevert lisztet a margarinnal, tojással és a cukorral jól eldolgozzuk, meggyúrjuk. Kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral. A darált diót a cukorral, rummal, tejjel összekeverjük, és a tésztára kenjük. A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből keményre vert habot. Ezt a piskótatésztát a diós töltelék tetejére simítjuk, és az egészet közepes tűznél megsütjük.
Közben elkészítjük a mázat: a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével simára és fényesre keverjük.
A mázzal bevonjuk a kisült tésztát.

Bodzás tejleves
Hozzávalók:
10 db bodzavirág-tányér, 1 l tej, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál keményítő, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín Elkészítése:
A virágtányérokat alaposan leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük, és fél órát áztatjuk. Leszűrjük, a virágból kinyomkodjuk a tejet, és az így kapott illatos tejet a cukorral, vaníliás cukorral és a keményítővel csomómentesre keverve felforraljuk. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük.
Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt, és a félretett virágocskákkal megszórva adjuk az asztalra.

Borleves
Hozzávalók:
8 dl félédes fehérbor, 1 citrom leve, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2-3 darabka fahéj, 5-6 szegfűszeg, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor Elkészítése:
A fehérbort fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk. Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Rászűrjük a forralt bort, és lassú tűzön, habverővel keverve addig melegítjük, amíg besűrűsödik.

Bridge - szelet
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1 zacskó sütőpor, 20 dkg cukor, 10 dkg dió, 5 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, tej Elkészítése:
A lisztet deszkán lágy tésztává gyúrjuk a zsírral, sütőporral, 1 tojássárgájával, 5 dkg cukorral, vaníliás cukorral és kevés tejjel. A tészta felét tepsibe simítjuk, és megkenjük a 15 dkg cukorból, 4 tojássárgájából, a darált dióból és a fehérjék keményre felvert habjából kevert töltelékkel.
A tészta másik felével betakarjuk, és forró sütőben megsütjük.
Sütés után vaníliás cukorral meghintjük, majd szeleteljük.

Citromos hal
Hozzávalók:
1 kg halfilé, 1 db citrom, 1 csomó petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 2 dl zöldségleves, olaj, só, bors Elkészítése:
A filéket dörzsöljük be citromlével, borsozzuk meg, és mindkét felét mártsuk lisztbe. Hevítsünk fel olajat, süssük át hirtelen a szeleteket, majd tegyük félre, és tartsuk melegen. A visszamaradt zsiradékban futtassuk meg az apróra vágott fokhagymát, öntsük fel a zöldséglevessel, ízesítsük babérlevéllel, sóval, kevés vagdalt petrezselyemmel, végül tegyük vissza a halat. Forraljuk fel, majd a citrom kicsavart levével savanyítsuk. Tetejét hintsük meg a maradék petrezselyemmel.
Rizzsel és friss salátával kínáljuk.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - EHETŐ ÖTLETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.